Magda, mam pytanie co chcesz jeszcze osiągnąc zmieniając parametry?
jak poprzednio miałaś ok to czy warto coś zmianiać? Ja uważam, że dobór parametrów zalezy od konkretnej sytuacji i opału. Jak np. miałem opał 20-22mj - czas przerwy musiał byc krótszy. Teraz mam miał 24 mj - mogę wydłużyć czas przerwy. A to co mam w wymienniku to szary proszek, czarnej sadzy może 20% na górnej półce. Wcześniej była czarna puszysta sadza, i było jej duzo - jak paliłem groszkiem i przy innych ustawieniach. Instalator, gdy to zobaczył złapał sie za głowę, od razu mi mówił, że tak nie może być i mam zmieniac ustawienia, a jako opał, kupic dobry miał. Tak zrobiłem, popracowałem nad ustawieniami i efekt jest pozytywny (tj zamiast ogromu sadzy teraz jest szary proszek w ilościach około 6, max 8 litrów na tydzień)
Mój wniosek: generalne znaczenie ma rodzaj opału i w drugiej kolejności właściwe ustawienia i uwaga do wszystkich uzytkowników tłkoowców - trzeba mieć trochę cieprliwości i chęci pokombinowania.
Generalnie osiągnąłem z moim KMG to co chciałem i w nagrodę już "pogłaskałem" go za to. Decyzja o wyborze tego pieca była jak najbardziej OK.