Witam
Sprawa dot. zaworu 3 drożnego i nie tylko.
Jestem posiadaczem od drugiego sezonu kotła z podajnikiem tłokowym z Pleszewa 25 KW STEROWNIK TANGO i ogrzewam 200m2 - dom jednorodzinny nieocieplony, stara instalacja - duże kalafiory bez CWU.
Oto moje spostrzeżenia:
Przed tym sezonem zamontowałem zawór mieszający trójdrożny, ponieważ stwierdziłem, że jest za duże spalanie i piec ma za duże wżery rdzy ponieważ często pracował w zakresie 40-55stopni.
I otóż co się okazało.
Zawór trójdrożny tak naprawdę sprawdza się tylko w sytuacjach gdy na zewnątrz jest temp. większa od ok 7 stopni.
Dlaczego? Otóż tak.
W poprzednim sezonie praktycznie nie wychodziłem z kotłowni
obserwowałem piec, aby dostosować jak najlepsze ustawienia.
I tak naprawdę nie udało mi się to. Ale jedno stwierdziłem.
Wszystko zależy od temp zewnętrznej.
Czyli prosto mówiąc:
Obserwuję prognozę pogody na następny dzień i pod dany zakres temp. ustawiam parametry sterownika i położenia zaworu mieszającego.
I wtedy to ma sens. Czyli jednoznacznie stwierdzam, że najlepszym rozwiązaniem jest tu sterownik typu PID z czujnikiem temp zewnętrznej funkcją programowania i samodzielnego ustawiania w zależności od właśnie temp zewn., (nie żaden sterownik pokojowy) oraz, z możliwością sterowania zaworu mieszającego poprzez siłownik. (co do pompy obiegowej to wg moich obserwacji musi pracować cały czas na najmniejszych obrotach)
Nie polecam także automatycznego wyłącznia pompy przy np poniżej 55 stopni, kiedy piec zaczyna się rozgrzewać-pracować, ponieważ kiedy pompa nie pracuje a czujnik temp wody w piecu jest na najwyższym punkcie wylotu ciepła woda zanim dotrze do niego może spalić więcej paliwa.
Natomiast jeśli chodzi o zawór mieszający trójdrożny, to wyśmienicie sprawdza się przy temp. ok 8-15 stopni na zewnątrz. Na piecu jest ok 60 stopni, co go oczywiście chroni przed skraplaniem, a do mieszkania dochodzi raptem ok 37-42, np przy ustawieniu zaworu na 5. jest wystarczająco ciepło a spalanie oczywiście także jest o wiele mniejsze przy tych temp. Zawór idealnie miesza powrót z zasilaniem obniżając jego temp.
T tym sposobem stwierdzam że w zakresach temp. zewnęrznej -5 do 4-5 stopni spalanie mam rzędu 1 kg na godzinę a powyżej 8 stoni nawet dochodzi do 0,6 kg na godzinę.
Mógłbym się jeszcze szczegółowiej rozpisać, ale tyle narazie wystarczy.
Jeśli kogoś interesują moje ustawienia przy danych temp. to proszę o maila:
hetman@ti.pl lub na forum..
Pozdrawiam..