Witam. Przejrzałem Waszą dyskusję i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam KW-EKOCENTR 25 kW ze sterownikiem COMPIT R510. Mam go już drugi sezon. Powierzchnia ogrzewana 200m^2.Bez CWU. Wymieniona stolarka okienna, brak docieplenia zewnętrznego. Problem z piecem polega na spalaniu. Po pierwsze ogromne spieki w retorcie (żużel). Po drugie spore zużycie groszku: 35 - 40 kg na dobę (przy temperaturach w okolicach 0). Piec ustawiony na 58 st. Czas podawania 12 s, czas przerwy 80 s. Dmuchawa 25. Pewnie zaraz sie pojawią głosy, że te ustawienia są źle dobrane. w zeszłym sezonie przećwiczyłem nastawy zmniejszając i zwiększając w całym zakresie (oczywiście czekałem 3-4 godziny po każdej zmianie). Takie parametry są najbardziej optymalne: nie zapada sie stożek w retorcie i nie są wyrzucane niedopalone kawałki węgla. Piec osiąga bez problemu zadaną temperaturę (8-9 cykli ładowanie-postój). Martwią mnie jednak te zgrzewy żużlowe i to spalanie. Niestety nie udało mi się nic więcej z tego pieca "wydusić". Ma ktoś może pomysł gdzie szukać przyczyny tego problemu? Pozdrawiam serdecznie.