Witam
Mam pytanie do użytkowników STALMARKA jak często wam się załancza kocioł prz histerezie 3 st. bo u mnie tj.około 25 min. i wydaje mi się że to jest krótki czas przy docieplonym domu i nowej instalacji kocioł 30kw. pow.grzewcza 167m.Zasobnik miału ok.92 kg starcza przy obecnej pogodzie na dwie i pół doby.
Roman
Witam, wydaje się że to trochę za dużo. Ja mam taki sam kocioł tylko 17kW i przez ostatni tydzień (zimny) spalił około 70 kg miału dobrej jakości 25MJ. Dom ocieplony 140m + c.w.u. Kocioł załącza się średnio co 1 godz. na 2 cykle. Wydaje mi się że podstawowy błąd przy ustawieniach, czytając posty na forach internetowych, to zbyt duża siła nadmuchu. Jeżeli obserwujesz spadek temperatury na kotle po załączeniu wentylatora, to jest to spowodowane zbyt dużą siłą nadmuchu, powietrze schładza kocioł. Temperatura zaczyna rosnąć dopiero po podaniu dużej ilości paliwa. Ja mam ustawioną siłę nadmuchu na 3 w skali do 10 i taka ilość powietrza w zupełności wystarcza do szybkiego wzrostu temperatury. Sceptycy takiego ustawienia powiedzą pewno że kocioł będzie dymił i produkował dużą ilość sadzy, ale ja twierdzę że największą ilość sadzy i dymu kocioł wytwarza po wyłączeniu wentylatora, przy spalaniu bez dostępu powietrza albo z jego znikomą ilością.
Drugim ważnym parametrem jest czas przerwy podajnika. Nie można ustawić zbyt małej przerwy bo kocioł nie będzie miał co spalać i nadmiar powietrza schładza kocioł, typowy objaw ta spalanie blisko podajnika. Zbyt mała przerwa to zrzucanie żaru i nie spalonego paliwa do popielnika. Ja mam ustawione na 2min. 45sek. Pozostałe parametry to:
przepalanie co 2 godz.
opóźnienie załączania podajnika - 1 sek.
opóźnienia wyłączania wentylatora - 1 min.
histereza - 2
temperatura kotła - 55
Instalacja całkowicie grawitacyjna z zaworem 4-drożnym.
Temperatura w pomieszczeniach 20.