Powierzchnia wymiennika (grzewcza)nie ma ścisłego powiązania z mocą kotła, choć można zaobserwować jakąś zależność. Duża powierzchnia to duża sprawność, ale chłodniejsze spaliny i więcej pary osiadającej również w kominie. Jeśłi masz ceramiczny wkład z odprowadzeniem skrplin to możesz się tym nie przejmować. Jeśli nie, to nie przesadzaj ze sprawnością pieca. Większa ilość wody w piecu stanowi pewien bufor, korzystny zwłaszcza przy piecach z wężownicą. Mała ilość wody to szybkie nagrzewanie ale i błyskawiczne stygnięcie. Układy z większą ilością wody są stabilniejsze w regulacji temperatury. Ja wolę taki stan. W moim piecu jest 90l, na instalacji mam 75l, więc jak zagrzeję wodę, to cała woda się wymieni i piec krócej pracuje na zimnej wodzie na powrocie. Nie mam problemu dymienia i osadzania zbytniej ilości sadzy, ze względu na małe porcje paliwa i duży płomień. Temperatura w ok. 70st. Mam inne problemy: piec gaśnie i zawiesza się miał w podajniku. Sterownik PI znacznie poprawia pracę pieca, ale oszczędności na pewno nie daje. Ja jej nie stwierdziłem. Warto jednak go posiadać, bo jest znacznie bardziej rozbudowany w stosunku do nieatrakcyjnego st77.