Witam !! Polecam ten piecyk !!!
mam piecyk 26 kw, włączony w październiku 2007 roku. Dom 186 użytkowej, ceramika max - cały + 10 styropianu na zakładkę + połówka ceramiki. W dachu 20 wełny. Jak na razie jedyna usterka to z tyłu poniżej zasobnika na podajniku jest okienko/klapka do czyszczenia zapewne, tam są cztery wkręty mocujące i na wskutek (mhhhh pewnie korozji -mokry węgiel) wkręty puściły/zerwały się ta klapka została wypchnięte siłą pchania węgla przez ślimak. W pierwszych dniach objawiało się to tym że ogień po wyłączeniu dmuchawy nie gasł na retorcie, trwało to około 2 dni i nagle ku mojemu ogromnemu zdziwieniu w kotłowni i przyległym pomieszczeniu siwo od dymu.....żar cofał się w podajnik aż doszedł do czujnika bezpieczeństwa na nim !!! Na szczęście byłem w domku. Oprócz wyżej wymienionej usterki występował problem z dmuchawą na I stopniu (zacinała się). Przeszedłem na wyższy poziom i zaczęły się kombinacje z ustawieniami które nie zaprowadziły mnie nigdzie......dzisiaj wszedłem tutaj i zastosowałem się do kolegów z doświadczeniem.
Więc
temp: 50
czas podawania - 11 s ( po pierwszych ocenach uważam ze powinno być 10)
przerwa podawania - 55 s ( po pier. ocenach uważam jest oki ponieważ dłuższy czas np 65 s płomień osiąga kolor prawie żółty-przeźroczysty a powinien wpadać w czerwień)
histereza - 2 st. (nie wiem czemu tylko 2 skoro można więcej ??? zobaczymy)
histereza cwu/co - 5 st.
temp. pompki CO - 40 st. (skoro temp. zadana 50 to tu może być 47 st..??)
obecnie węgiel retopal (czyli z Piasta) ale luzem kupiony co określam dużym błędem z mojej strony. Polecam Retopal w papierowych workach
Czyszczenie komory spalania co 3 - 5 dni (3 ruchy i po sprawie) czyszczenie i wybieranie popiołu z dalszej części co 4- 6 tyg). Czyszczenie retory przed sezonem i raz w trakcie zimy jak pogoda pozwoli każdorazowo wybranie wszystkiego i silikon na 1200 st. na poskładane części)
Zapewne jutro się odezwę albo w sobotę powiem jak te nowe ustawienia kolegów. Pozdrawiam