Eko-Tech - kocioł Stąporków C19 kw z prostokatnym paleniskiem , sterownik st-80, pompa wody 3 biegowa (pracuje ciągle na centralnym), baniak z wodą 150 l (bez pompy), kaloryfery stare żeliwne + 2 nowe, duże rury, dom bez ocieplenia ok 180 metrów grzewczej (z murami ok 210), parter niski bo 220 cm.
Piec kupiony w Castoramie w wakacje, teraz zamontowany, rok produkcji 1998, włączony w poniedziałek, połknął 3 worki na rozgrzanie domu.
Moje optymalne ustawienia (przy dobrym ekogroszku za 830 zł):
szybkość nadmuchu 5
czas pracy podajnika 11
czas przerwy podajnika 66
Przy większości ustawień pali ok worka 25 kg na dobę czyli niecałą tonę na miesiąc i przy domu 180 metrów grzewczych to moim zdaniem jest dobrze.
Przy powyższych ustawieniach popiołu jest mało, ciężko jest dobrać parametry dobre bo zależy to od wielu czynników m.in. typ opału, wielkosc grzewcza, typ i wykonanie instalacji, kaloryferów, komin, instalacja grawitacyjna lekko przerobiona z pompką , bardzo duże rury (stara instalacja), brak regulatora pokojowego (całą dobę ta sama temperatura na piecu), itd.
Mam mały komin, niski dom, słaby ciąg, brak regulacji komina (przeslony) i tutaj muszę mieć nadmuch na 5, ponieważ mniejszy powoduje mi ogromne ilości niespalonego ekogroszku lub skleja go i nie ma popiłu, a jest tylko niewypalony popcorn :) .
Jeżeli chcemy spalić mało to musimy ustalić podawanie ekogroszku na jedno z najniższych możliwych, a wypalanie sterujemy odstępem podawania i nadmuchem tak żeby po nagrzaniu domu i pieca mógł on swobodnie rozgrzać się do danej temperatury, a nawet 1-3 stopnie ponad zadaną temperaturę.
Pocenie się występuje czasami przy temp na piecu poniżej 50 stopni (szczególnie w podajniku), ale trudno żeby ta temperatura u mnie była tak duża, mam 45 stopni na piecu i wszędzie po minimum 24 stopnie w pokojach czyli tropiki, czekam na zimę i prawdziwe minusowe temperatury :)
Ogólnie jestem na tą chwilę zadowolony, na pewno najdłuzej zajmuje na początku zakupu pieca ustawienie parametrów, szczególnie ze są one do weryfikacji po kilku godzinach (widać za jakiś czas czy dobre jest spalanie i mało popiołu).