POLAGRA-TECH 2011 - po targach
Przez pięć dni (11-15.09.2011) wspólny blok sześciu wydarzeń targowych: POLAGRA-FOOD, POLAGRA-TECH, GASTRO TRENDY, PAKFOOD, SMAKI REGIONÓW oraz KWZH, odwiedziło 45 tys. zwiedzających.
W tym roku targi Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH, największe wydarzenie o tematyce technologii spożywczych w tej części Europy, zgromadziło ponad 310 firm prezentujących maszyny, urządzenia, nowoczesne rozwiązania technologiczne oraz dodatki do żywności dla branży mięsnej, chłodniczej, klimatyzacyjnej, grzewczej, spożywczej w tym dla przemysłu owocowo-warzywnego, makaronowego, ziemniaczanego, soków i napojów.
Podczas tegorocznych targów POLAGRA przyznano ponad 120 nagród, wyróżnień medali i odznaczeń: m.in. Złote Medale MTP (dla najlepszych produktów prezentowanych na targach), Acantus Aureus (dla stoisk targowych najlepiej sprzyjających realizacji strategii marketingowej firmy), medale z okazji 90-lecia Międzynarodowych Targów Poznańskich, tytuły „Złotnicka Premium” (dla najlepszych wyrobów z wieprzowiny złotnickiej i ich producentów). Siedmiu wielkopolskich przedsiębiorców zostało włączonych do Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której ideą jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności. Prezydent RP wręczył ordery i odznaczenia osobom zasłużonym dla polskiego rolnictwa, natomiast Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznało wyróżnienia w kategorii „Najciekawsza promocja na Targach Polagra-Food”. Osoby i firmy, które swoją działalnością w szczególny sposób przyczyniają się do rozwoju przemysłu opakowaniowego w Polsce zostały uhonorowane nagrodami Polskiej Izby Opakowań.
Podczas targów odbyły się dziesiątki branżowych wydarzeń, kongresów, konferencji, warsztatów, wystaw, pokazów i degustacji.
Dużym zainteresowaniem specjalistów cieszyła się Wystawa Nowoczesnego Chłodnictwa prezentująca zaawansowane technologicznie urządzenia dla przemysłu oraz szeroko pojętej branży rolnej i spożywczej, gastronomii sieci handlowych i marketów, hurtowni, branży logistycznej oraz firm instalacyjno-montażowych działających w zakresie chłodnictwa i klimatyzacji. Targowi goście chętnie korzystali z porad specjalistów w zakresie zastosowania i możliwości urządzeń oraz najnowszych trendów na rynku.
Ekspozycji wystawców towarzyszyło również XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy promujące niszowe gatunki mięs jako mięsa kulinarne oraz surowiec do przetwórstwa. Spotkania ze specjalistami sprzyjały poznaniu najnowszych trendów w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego w przemyśle mięsnym, wzbogaceniu wiedzy z zakresu zagadnień związanych z dozorem weterynaryjnym oraz właściwym znakowaniem produktów mięsnych. Przestrzeń Forum była również areną dla Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich m.in. w kategorii Sztuka Układania i Dekorowania Pater.
Najbliższa edycja POLAGRA-TECH i Salon Urządzeń Chłodniczych, Klimatyzacyjnych i Grzewczych - w 2013 roku.
Źródło: Międzynarodowe Targi Poznańskie Sp. z o.o.