Witam serdecznie
Posiadam Staporków 17 kw dom 146 m2 ocieplony 8 styropianu dwa lata grzania na Eco groszku smiga ładnie , lecz przeszedłem na Pelet i zaczęła się jazda w dokumentacji DTR producent dopuszcza ten rodzaj paliwa wiec przeszedłem 1 zezon ZMORA!!!!! konsultacja techniczna w ich firmie do BANI
dobrze że mam znajomego instalatora akurat z innej firmy SAS wiec razem metoda prób i bledów doszlismy poparu miesiacach o co chodzi skutki( 5 x zapalił mi sie zasobnik smród dobrze że mam kotłownie na zewnatrz i czujniki czadu i dymu w kotłowni)
Teraz moja instrukcja co należny wymienić w piecu jakbyście chcieli przejść na Pelets
1/ Ślimak - ponieważ Staporków wsadził slimaka bez rdzenia na całej długosci i co sie robilo pelets jest miekki i poprostu ślimak bez rdzenia mieli pelets i robia sie trociny ktore blokują doplyw paliwa do retorty
koszt wymiany jakies 120 zeta na Allegromozna kupić
2/ Bardzo wazna sprawa
jak sie uporacie z czasami podawania nadmuchem aaaaa
Nadmuch na 1 i nalezy zakleić taśmą 80% wlotu wentylatora i przystawić klapkę na 90% wtedy nie bedzie wydmuchiwać peletu z retorty
3/ Najwazniesza sprawa
zmienić w USTAWIENIACH SERWISOWYCH
CZAS PODAWANIA Z 0,5 SEK NA 1,20 MIN
I TEMPERATURE PODAJNIKA Z 65 NA 40
A DLACZEGO
dlatego że ustawienia serwisowesa ustawione dla Groszku nie dla peletu , piec jak pracuje na potrymaniu ma opcje Przepalenia
i w ustawieniach serwisowych jest podany czas podawania za krótki dla peletu co wiaze się z tym że bedziecie miec COFKE DO ZASOBNIKA I ZAPALENIE SIE ZBIRNIA Z PALIWEM
PELET SIE TLI CAŁY CZAS WIEC MUSI BYĆ CALY CZAS W RETORCIE
Natomiast eco groszek wiadomo nawet jak zjedzie poniżej nie będzie miał dostępu do powietrza to wygaśnie
to tyle
dla pieca 17 kw mogę podać ustawienia dla peletu przetestowane sezon tryb zima LATO teraz wlasnie podgrzewam wodę i Smiga na 56 stopni woda w cw 50 stopni zużycie niewielkie
Spalanie Peletu
niestety 1,3 do 1.0 do Eco groszku
jednak przez ostatni sezon nie miałem podłączonego regulatora pokojowego wiec piec chodził na MAKSA na 56 stopni i musiałem otwierać okna :)
teraz jak uporałem się z podtrzymaniem pieca na pewno spalanie spadnie
w sumie poszło mi 4 tony peletu sezon 2008/2009 ale jaki komfort
z 1 tony peletu 0,5 wiaderka popiołu i pod IGLAKI :)
Cena peletu Barlinek 750 PLN/tona na dzien 29.07.09
ECO groszek JULIAN LUZ 680 na dzien 29.07.09
WYBRAŁEM PELET
wiem że można znaleźć tańszych dostawców peletu ja ich szukam w swojej okolicy
napisze jak znajdę i za ile można kopić od chałupnika
jak chodzi o ustawienia pieca 17 kw staporków to piszczcie
tomek_pawelski@scout.pl
PS/
i CIEKAWOSTKA której nie testowałełem ale do waszej INFORMACJI chodzi o ECO Groszek
Post pochodzi z http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=288
"""""
Mam jeszcze patenta na obnizenie zuzycia groszku o 30% ( tak mniej wiecej na oko).
Chodzi o dodanie do suchego groszku tak z 5 l oleju przepracowanego na każde 100kg wegla. Oczywiście olej musi być bez żadnej nafty,ropy rozpuszczalników itp.
Mieszanina to spala sie całkowicie bezdymnie (jeżeli palenisko rozgrzane i ma wyregulowane powietrze) , spaliny nie śmierdzą - i co ciekawe nawet przy 20* mrozie z komina nie widać nic a piec jara się na maxa.......
najlepiej mieszać olej z weglem w jakimś wiekszym zasieku - zalać okoresloną ilość groszku olejem i ze 2 x przeszuflować pozostawiając do obcieknięcia. Generalnie sam groszek po takim zabiegu się lepiej wypala a struktura popiołu robi się pylista z drobnymi spiekami . Piec przy tym bardzo dobrze się oczyszcza.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
15 post na tym forum