Jeżeli piec wygasa to mogą być rózne powody:
- za mały czas podawania
- za duża przerwa podawania
- za mały bieg wentylatora
- zasłonięty komin / brak cugu
- złe/mokre paliwo
- złe ustawienia czasu podtrzymania lub jego procesu (tryb serwisowy)
- inne
Jeżeli kaloryfery są częściowo ciepłe to mogą być rózne powody:
- za mała temperatura na piecu / za mała moc
- zapowietrzona pompka / zabrudzona siateczka przy pompce
- uszkodzona instalacja
- inne
Obecnie używam model pomarańczowy z Castoramy kociołek Stąporków C19 (z 2009 roku) i grzeje nieocieplony dom ok 200 metrów, piętrowy, połowa okien ma 30 lat i szpary, nieocieplony, brak regulacji kaloryferów :) Przy najlepszym spalaniu mam niecałą tonę na miesiąc co jest dobrym wynikiem przy temperaturze 22-26 stopni w domu czyli sporej i komfortowej, instalacja jest stara, większość kaloryferów żeliwnych i stare ogromne rury. Dałem cegłę do komina żeby przymknąć o 30% komin, za duży miałem cug, komin miałem tak rozgrzany bez cegły że pobliska toaleta miała gorące kafelki przy kominie, a mają być lekko ciepłe. Ustawienia mocy wentylatora przeważnie mam na 1 (wtedy otwarta całkowicie przesłona wentylatora) lub 2 (zamknięta przesłona na 85% - zostaje ok cm niecały) tak żeby za dużo nie uciekało ciepła przez komin, nie chce ogrzewać mieszkanców gratis :) Komin ma być lekko ciepły, nie może być zimny.
OBECNE MOJE USTAWIENIA NA TEN ROK CZYLI SEZON 2011:
Czas podawania i odstępu mam ekonomiczny czyli 1:5 przy krótkim czasie podawania:
podawanie: 11
odstęp: 55
wentylator: 1 - przesłona 0% (czasami 2 - wtedy przesłona 85%)
histereza: 2
stan podtrzymania: 4 min
Podbija szybko bo zazwyczaj 4 razy i jest właściwa temperatura, podtrzymuje średnio 8 minut (jak jest duży minus na dworze to może nawet niecałe 4ry minuty, ale średnio 8 minut przy mojej instalacji i nastawach).
Sterownik stary ST-80.
Większość przypadków jest taka, że nie ma co za bardzo ustawiać większych odstępów niż 1:5 czyli takich gdzie łączny czas podawania i odstęp przekracza dużo więcej niż 1:30 min, bo wtedy piec długo się rozgrzewa. Najlepiej żeby łączny czas podawania i odstępu mieścił się w ok 1 minucie, wtedy piec szybko podbija i sprawnie do danej temperatury.
Jeżeli na piecu mam 48 stopni, to w domu mam 25 stopni więc nie mogę dawać 55 stopni na piecu bo wtedy mam 30 stopni w domu i większe dużo spalanie. Teoretycznie najlepiej pracować na 55 stopniach na piecu, wtedy trwałość pieca jest najdłuższa (nie skraplają się gazy ze spalin ekogroszku), ale w moim przypadku i moich znajomych jest to nie możliwe bo przy 48 stopniach na piecu mamy aż 25 stopni w domu, mój znajomy ustawia 38 stopni, oczywiście nie mamy nowoczesnych dodatków jak zawory 3drozne, 4drożne i inne wodotryski :) Pompka jedna na piecu na drugim (średnim) biegu, zbiornik na wode 150 litrów bez dodatkowej pompki.
Ekogroszek najdroższy w regionie czyli 900 zł tona, naturalnie minimum 26 kJ i jak najbardziej drobny. Popiołu mam bardzo mało i ładny bez żużla czy popcornu :) Przy ustawieniach fabrycznych tj. podawanie 20, odstęp 40 miałem popcorn bo za dużo podawał, nie dopalał i przesypywał, standardowo wentylator jest ustawiony na 10 i pali jak smok bo wszystko idzie w komin, który przy tym ustawieniu ma niesamowitą temperaturę. Ustawienia trzeba dobrać samemu metodą prób i błędów jak juz rozgrzejemy dom np. po 3 dniach.