Witajcie, użytkuję Stąporkowa 19 kw z podajnikiem, dom 200 kw ocieplony 15 cm (styropian o dobrym parametrze), piec spala mi ponad 50 kg na dobę, przestudiowałem to forum i inne, próbowałem różnych ustawień i nie mogę zejść z ilością spalania, uszczelniłem retortę, myślę o założeniu szybra na komin bo ma przekrój duży (200) może to jest przyczyna, mam też sporo podłogówki (100 m.kw) + 100 kw. w grzejnikach, sterownik st 80, brak deflektora, regulacja zaworem 3 drożnym nic nie daje (albo za zimno i piec mniej pali albo ciepło i 2 worki na dobę), pomóżcie bo mam już dosyć tego pieca, chciałem nawet sprzedać za pół ceny ale nie ma chętnych, szczerze mówiąc gdyby nie kominek to poszedłbym z torbami, moje ostatnie nastawienia to:
temp. 50, wentylator 3 (przymknięta na 80%), podawanie 15, przerwa 55, pompa 35, h-2, podtrzymanie 15, dosyć szybko dochodzi do temp. zadanej ale nie utrzymuje jej zbyt długo, mocno kopci i dużooo popcornu, co robić, bo mam chęć wymontować ten złom zanim mnie zrujnuje finansowo.
Jestem z mazowieckiego (100 km. na północ od Warszawy) może znajdzie się jakiś dobry instalator bo ja już i tak więcej czasu spędzam w kotłowni niż w domu: marcinb2007@gmail.com