A jaka może być skuteczność czegoś co jest wbrew logice. Weź człowieku dane z Recknagla:
Człowiek w pozycji leżącej wydziela 10-12 l CO2/h
Tenis czy taniec 55- 70 l CO2/h
No i zaglądasz do PN gdzie przyznano Ci teoretycznie prawo do wymiany powietrza 20 m3/h i to jest wartość tylko teoretyczna, bo nie ma naporu wiatru na okna i grawitacja w kominie nie działa, bo za oknem jest ciepło. Powietrze stoi, ale załóżmy obliczeniowo do programu CONTAM, że miałeś idealne powietrze, bez CO2 ! Załóżmy też, że jest to twoje biuro (lub sypialnia w mieszkaniu 1 pokojowym z WC z wnęką na kuchenkę gazową), które (a) ma kubaturę 20 m3, no i wymieniłeś sobie ona na "nowoczesne".
Chyba umiesz dzielić ( ? ) 0. 01 m3: 20 m3 = 0.0005, to chyba otrzymasz 0.05%
Ale przychodzi druga godzina to masz już 0.1% i jeszcze trzeba 2 godziny i twoja biała myszka już by uciekła z pokoju, a ty śpisz! A jak śpisz to zaczynają ci się śnić koszmary.
Bo tak naprawdę, już tak pod koniec nocy masz tyle co mają na łodzi podwodnej, lub na statku kosmicznym, gdzie też nie można otworzyć okna. U ciebie jest smród i hałas, a u nich próżnia. Tak jak w głowie ustawodawcy o grawitacji kominowej działającej nieprzerwanie cały rok. Zaręczam Cię że starając się nie oddychać chrapałeś i wstajesz zmęczony.
A teraz wyobraź sobie, że jesteś z żoną i już nie leżysz a pracujesz na becikowe. Przyjmijmy dla uproszczenia, że razem wydzielacie 100 l CO2/h!
To zadanie wygląda tak 0.1:20= 0.005 czyli powinieneś być zadowolony! A tu zanim spostrzegłeś biała myszka prysnęła z pokoju. A to co masz po godzinie: 0.5 % CO2 czyli NDS, czyli "granica dopuszczalnych tortur w Polsce dla pracowników"! Nie wiem jak wygląda problem gdy masz kondycję, ale chyba ta godzina ci wystarczyła aby już pokłócić się z żoną. Gdy dalej śpicie, to już na własne ryzyko i tak co noc przekraczacie być może NDSCh < 1.5%. Tylko Newton, a nie komin ratuje Wam życie! Ale nie licz, że nie powstają złogi wapnia w żyłach i w mózgu! Bo równowagę kwasowo zasadową u Ciebie reguluje sam organizm rozpuszczając przy tym twoje blaszki kostne. Tam gdzie ukrwienie jest liczne, ale cienkie, to powstają zatory, a rak jest odpowiedzią na to że w tych warunkach , mając tam osłabione i niedożywione komórki sam nadajesz się do konsumpcji. Jest w tym oczywista prawidłowość: kości, piersi głowa. A jeszcze w dodatku jak się myjesz to ryzykujesz życie, bo w Polsce jeszcze dla takich jak Ty Legionelli jeszcze Ustawowo nie odkryto (tak masz 35 lat w plecy do cywilizacji). Wiesz jak trudno jest zrobić model obliczeniowy dla 2 gazów z których jeden jest 1.5 x cięższy od innych które na tyle się nie różnią od siebie, że można nazwać "powietrze". Ale ten drugi przykład to nie jest dobry dla klasy, bo tam są młodzi ludzie i im nikt nie zapewniłby ani 20m3 na osobę, ani 20 m3 wymiany powietrza na godzinę!
Liczono coś i dobierano , ale według wzoru: Pi x oko!
A teraz załóż inny skrajny model obliczeniowy , że Newton miał rację, ale komin o dziwo działa prawidłowo wyciąga twoje ciepłe powietrze. Ale wydając 150 zł masz okno z nawietrzakiem i dzięki temu usuwasz z pokoju najcieplejsze powietrze Ale do wysokości 1.5 m zostaje to zimne i CO2, które zalega do wysokości parapetu. To kaloryfer i parapet steruje jet od okna . Przeleci toto w poprzek pokoju i buch do komina. Warunki do oddychania przy prędkościach takiego jet’u ok.0.2 m/s nie jest mobilizujące do powstania turbulencji, ani działania odsysania eżektorowego. No więc nasz to co w 1 zadaniu, z tym że twoja biała myszka śpi moim zdaniem na szafie, ona odczuwa wymianę powietrza! Tylko to mogę sobie wyobrazić czytając te kilka artykułów z badaniami przepływów w mieszkaniu. NIE MA IDEALNEGO MIESZANIA DLA TAKICH PRĘDKOŚCI. Jak masz takie biuro lub mieszkanie to nie zrobisz przeciągu, to już pisał w XIX w Rietschel! Przesłał bym Wam zdjęcia kratek na wysokości biurka w pokojach na Ul Beniowskiego w Gdańsku, albo obok w Domu Seniora, które są ok. 30 cm od podłogi! Ale jak wiesz ja nie jestem projektantem budynków i tylko w moim mieszkaniu mogę traktować mój komin i moje okna jako przejawy terroryzmu.