Steuben, ostrzegasz ale chyba przed swoją niewiedzą !
Pompy powietrze - powietrze są bardzo ekonomicznym sposobem ogrzewania ale .... mają swoje ograniczenia. Najważniejszym jest spadek sprawności wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej. Dlatego nie nadają się jako jedyne źródło energii w Polsce. W układach, które instalujemy pompa stanowi pierwszy stopień grzania i jest aktywowana przy temp > +5 C, poniżej tych temperatur załącza się piec gazowy.
Sprawnośc i skuteczność całego układu zależy od odpowiedniej automatyki sterującej no i oczywiście wiedzy i umiejętności wykonawcy.
Nie jestem fachowcem tylko oszukanym klientem. Jeżeli ktoś mi oferuje pompe ciepła (powietrze) i twierdzi, że mi koszty spadną (w porównaniu z piecem elektrycznym) o 3/4, a rzeczywistość jest taka, że mi wpierdziela energii jak bym miał małą fabrykę to się nie dziwcie, że "ostrzegam" innych klientów przed zakupem tego typu pomp. G. mnie obchodzi jakaś efektywność czy temperatury zewnętrze i jakieś górne i dolne źródła ciepła. Miało być tanio, a jest cholernie drogo w eksploatacji. Jeżeli posiadasz odpowiednią wiedzę do obsługi takiego czegoś to mogę ci ją sprzedać za 49 000 zł. I tu w połączeniu z twoją wiedzą, doświadczeniem, znajomością wszelkich górnych i dolnych i Bóg wie jeszcze jakich, żródeł ciepła, napewno sobie poradzisz i zaoszczędziśz sporo pieniędzy na eksploatacji. Ja dladego, że się na tym nieznam ponoszę takie koszty eksploatacji.
Pozdrawiam!