Witam wszystkich.
Czytając ten watek w pewnym momencie zgłupiałem i zapomniałem wszystko co wiem o pompach ciepła. Ale na szczęście wiedza wróciła i sprawa pomp ciepła jest i prosta i nie tak jednak oczywista.
Do roku 2014 montowałem wyłącznie gruntówki z uwagi na ich wysoką sprawność a co za tym idzie efektywność i niskie koszty energii. Od 2014 [około] mamy do czynienia z przełomem technologicznym w powietrznych pompach ciepła. Oznacza to że sprawności średniookresowe w sezonie grzewczym są prawie identyczne z gruntówkami [dobrych producentów] . Prawdą jest, że przy temp -20.,-25, -30 ich efektywność spada do 1: 1,3,1-6 ale to jest -25st.C. Żadnej pompy ciepła nie dobiera się na 100% zapotrzebowania energii dla c.o. dotyczy to pomp powietrznych i gruntowych. Oznacza to że gdy temp spadnie poniżej np; -20 stC to brakującą ilość energii pokrywa pompa z źródła dodatkowego jakim jest grzałka elektryczna. I nie ma się czego bać bo czas występowania tak niskich temp w sezonie grzewczym wynosi średni KILKA godzin . A tak dla ciekawskich średnie temp na Śnieżce w I i II z lat 1970-2006 to do -6 do -9 . To tam pompa też by dała radę.
Czyli grzałka pracuje kilka godzin np: 20 godz. x12 kW x 0,63 zł = 151,20 zł - kwota nie powala ale niektórym robi wodę z mózgu. Mam nadzieję że ta dawka informacji trochę uporządkuje stan chaosu w głowach.
Co do kosztów ogrzewania pompą ciepła domu budowanego zgodnie z normami w latach 2015-2020 to zaokrąglając jest on zbliżony + - do kosztów ogrzewania kondensatem na gaz sieciowy. Co do budowy pompy ciepła z klimatyzatorów to popieram takie próby i życzę powodzenia. Jest to do ogarnięcia przez dociekliwych , upartych z olejem w głowie. Schody pojawiają się przy temp w przedziale 0, +3 st C. problemy z odszranianem , oraz przy temp poniżej -8,-12 st C problemy z wydajnością . Dla zachęty podam parę danych
dom parter 106 m2, podłogówka , 2 osoby, rejon Łodzi, temp pomieszczeń 21,5stC, koszt ROCZNY pompy ciepła do c.o. i cwu. 1250-1430 zł brutto na 1 taryfie. MOZNA ,można ale to nie tylko zależy od pompy ciepła zasługa pompy to jakieś 40% pozostałe to ograniczenie strat ciepła i właściwe wykonanie ogrzewania płaszczyznowego dedykowanego do pompy ciepła. W tym przypadku oznacza to że temp jaka jest podawana do podłogówki mieści się w zakresie 20-29st C.
Dla tych co pragną ograniczyć grzanie terenu wokół własnego domu podaje adres doradcastasiak.com