Awax w Szczecinku ,kolor niebieski,specjalizacja chłodnictwo i klimatyzacja.
Uważam,że zarówno izolowanie jak i grzanie,chłodzenie,nawilżanie,osuszanie ,przewietrzanie i wszystko co wiąże się z uzyskaniem warunków komfortu musi być uwzględniane łącznie i jedynie sposób w jaki zostanie to zrealizowane opierać się powinien na rachunku ekonomicznym.
Dlatego też całą tę dyskusję odbieram jako promocję własnych produktów autorów ,a przecież robiąc swoje solidnie dla żadnego z nas nie zabraknie pracy.
Osobiście cieszę się ,że Pan T.B.nie ingeruje zbytnio w to co mnie najbardziej interesuje t.j.chłodnictwo i sądzę ,że z "przeizolowywaniem" budynków będzie podobnie jak z biopaliwami ,bardziej na zasadzie ciekawostki niż masowego stosowania.
Najlepiej byłoby chyba budować z dobrą izolacją ,ogrzewać tanią pompą ciepła i wentylować również tanim systemem.
Nikt nie uwzględnił tu n.p. faktu,że pompa ciepła może kosztować ok.4-5 krotnie taniej gdyż taka jest jej realna wartość ,natomiast co do izolacji to niezależnie od staranności jej wykonania będzie ona z roku na rok traciła swoje właściwości.Jako przykład mogę wskazać urządzenia chłodnicze renomowanych firm gdzie po 10 latach nie przypomina to materiału izolacyjnego ,a wierzcie mi łatwiej jest wykonać paroszczelne przegrody w komorze chłodniczej niż w budynku.
Przy okazji moja żona zapytała się mnie jak będzie mogła przymocować do ściany np.kwietnik.
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego wypoczynku.