Czyli nie masz żadnego doświadczenia z domi izolowanymi, ala wiesz na 100 % , że nie mam racji?? Fajne.
ależ skąd, po prostu takich nie widziałem... a nawet nie słyszałem (dopiero Ty mnie poinformowałeś).
Rozwiązać to można w jeden sposób - pokaż mi, proszę :)
A tak na poważnie to faktycznie nie uważam za sensowną termoizolację do poziomu 17 W/m2 (o ile jest ona racjonalnie osiągalna - ale to jak wspomniałem sprawdzę obliczeniowo dla realnych warunków - czyli dla obiektu z oknami i dzwiami:)
Dla sprecyzowania wspomnę, że zakładany przez Pan wsp. K dla okien lub zgodnie z najnowszymi trendami U, będący na poziomie 1.1 W/m2K jest wielkością charakteryzującą jedynie szybę. Całe okno nie będzie miało mniej niż 1.4 W/m2K.
Oczywiście można ostatnio dostać na rynku okna dwu czy nawet trój szybowe lub jednoszybowe ze specjalnym gazem w środku, gdzie U szyby wynosi 0,5 - tylko czy wie Pan ile one kosztują?
Mam teraz trzech inwestorów budujących wspólnie małe osiedle - po otrzymaniu na nie oferty natychmiast z nich zrezygnowali.
Trzymam przed sobą projekt domku 190m2 z kalkulacją strat przez przegrody przeszklone - straty ciepła przez okna wynoszą 1,6 kW.
Wg Pana założeń wynika więc, że pozostałe przegrody powinny mieć powiedzmy: 3,5 kW ( Pana założenie przy 40kWh/m2/rok) + 1,0 (założone zyski 5W/m2) - 1,6 kW = 2,9 kW
No BRAVO, tylko że powierzchnia przegród zewnętrznych (wszystkich bez okien) wynosi 450 m2 przy powierzchni okien tylko 29 m2.
Przy U ściany = 0,1 ---> Qp = 450x0,1*40 = 1,8 kW. I nadal mi brakuje 1 KW do zbilansowania
I to wszystko przy astronomicznej kalkulacji zysków ciepła w wysokości 5W/m2 - a co jeśli klient jest tak oszczędny że założy żarówki PHILIPSa o mocy 25 W/szt, a człowiek to tylko 100 W/os. - gdzie te zyski w wysokości 1,0 kW ?????
Wystarczy jeszcze doliczyć straty na wentylację (nawet na rekuperatorze o sprawności np 70%), straty przez przez drzwi, jakieś mostki cieplne i jakoś zaczyna się robić w domku nieprzyzwoicie chłodno :(
No nic ...troszkę się rozpędziłem - ale i tak chciałbym zogaczyć taki dom 200 m2 i system ogrzewania o mocy całkowitej 3,5 kW.
Pozdrawiam