Bartek.Można ogrzewać taniej jeżeli nie cenisz swojej pracy.
Gnom,zadałeś tyle pytań,że mógłbym chyba książkę napisać.Proponuję abyś wszedł np. na stronę Fonko lub innej firmy produkującej pompy ,ą następnie możemy rozmawiać o szczegółach.
Może to potępisz ,ale ja nie dokonywałem szczegółowych pomiarów poszczególnych parametrów,gdyż nie na tym polega moja praca.Wyobraz sobie ,że nie kontroluję również ile pali mój samochód.Jak pisałem specjalizuje się w chłodnictwie i klimatyzacji stacjonarnej i samochodowej i tych urządzeń montowaliśmy i serwisujemy setki.
Jeżeli chodzi o pompy Fonko to jak również pisałem jest ich zamontowanych niewiele i ja jeszcze nie realizowałem montażu tej pompy ,gdybym to robił to z pewnością w trakcie rozruchu sprawdziłbym czy parametry są zgodne z podanymi przez producenta.Możesz mi wierzyć,że przed montażem pierwszej Fonko skonfrontuję te dane .
Niezależnie od pompy typu Fonko nie wiem czemu upierasz się przy dwóch układach czynnika chłodniczego i COP pomiędzy 7 a 3,5.Jeżeli użytkownikowi na tym zależy to może zlecić pomiar rzeczywistegi COP co nie będzie takie proste,mnie interesuje,że ma się w tych granicach zawierać.Wymienniki pracują w szeregu i prosta automatyka steruje różnymi temperaturami wody.Jeszcze jedno współczynnik COP odnosi się do pompy nie do sprężarki.
Czynnik R 407
Troszeczkę jestem zmęczony i wyszło haotycznie za co przepraszam ale domyślam się,że nie jesteś laikiem i podpuszczasz mnie ,a w gruncie rzeczy klienta nie interesuje temp.parowania,skraplania ,ciśnienia jak wyżej,dochłodzenie,entalpia,entropia,cos,...................,Klienta chyba interesuje że ma być cieplej,taniej ,czyściej,bezobsługowo ,bezawaryjnie no i może ekologicznie.Jeżeli chcesz wiedzieć więcej to na forum Elektroda toczy się dyskusja na ten temat z udziałem osób,które domowym sposobem wykonały takie urządzenia i w dostępny sposób opisują wszystkie te parametry.
Pozdrawiam