Pompa ciepła a, może piec na drewno?
Witam
Ciekawa jestem państwa komentarzy dla moich założeń:
Dom bardzo dobrze izolowany pod Krakowem budowa zaczęta w 2008+220m2-4 osoby+podlogowka na calosci+solary+wentylacja mechaniczna z wymiennikiem ciepła, ale, bez GWC
Czy przy takich założeniach pompa ciepła jakakolwiek jest inwestycja niezbędną, a może jednak zainteresować się rozbudowaniem instalacji solarnej i wraz z odpowiednim bojlerem podłączyć piec na drewno? Dodam, iż nie przeraża mnie fakt rozpalania w piecu, co mnie jednak przeraża to fakt inwestycji w pompę, która może być źle zamontowana lub wyliczona i podniesie koszta ogrzewania zamiast ich obniżyć. Fakt krotko żywotności urządzeń jest tez nie bez znaczenia zwłaszcza, ze producenci dają gwarancje tylko na 2 lata. Osoby, które pompę zamontowały oczywiście są zadowolone, ale często nie obiektywne, co wynika z faktu, iż trudno przyznać się do błędu inwestycji, której koszta już są poniesione i alternatyw nie ma. Jeżeli chodzi o ekologie to wychodzę z założenia ze drewno jest surowcem odnawialnym a prąd dla pomp produkowany jest z surowców wyczerpanych i niestety nie uzyskamy go wystarczającej ilości z baterii słonecznych, oczywiście emisja CO2 jest tez inna przy spalaniu drewna niż przy węglu.
Proszę o komentarz gdyż jeszcze nie podjęłam decyzji. Jeżeli maja państwo doświadczenia z systemem opalanym na drewno w połączeniu z podłogówką i solariami to proszę o sprecyzowanie producenta kotła.
Pozdrawiam
Katarzyna