Witam
Mam kocioł Defro Duo 15kW od 2010. W pierwszym sezonie grzewczym jeszcze w nowym domu nie mieszkałem ale trzymałem temp. 18 st C więc można uznać że cały sezon grzewczy kocioł pracował. Co prawda połowę sezonu uczyłem się ustawiać i szukałem dobrego groszku na co poszło trochę czasu ale potem piec śmigał bez problemów. W 2011 palę od lipca (ciepła woda) i teraz od dobrego miesiąca grzeje dom (noworodek w domu). Groszek znalazłem taki że z 210kg węgla z zasobnika zostaje mi 1,5 szuflady popiołu. Na ciepło wodę zasobnik starcza na miesiąc, przy grzaniu jesienią na 2 tygodnie, co będzie zimą to się okaże.
Generalnie piec działa bez awarii, przyjemny w obsłudze - ostatnio czyściłem go chyba w lipcu przed uruchomieniem na ciepłą wodę. Sadzy na ściankach kotła nie wiele więc się nie wysilam. Jestem zadowolony, w kotłowni czysto chyba że wypalam odpadki pobudowlane to po otwarciu drzwiczek komory z rusztem trochę pyli, ale nic to, może być i tak.
Na dobrą sprawę od lipca piec chodzi non stop, jeden rozruch ekstra jak zapomiałem zasypać zbiornik :-)