Diekuję za odzew.
Radka domek 200m2 dobrze izolowany to jakies 10kW, a więc rocznie jakieś 17000kW, przy cenie kW z pompy ciepła 0,1 zł z uwzglednieniem cw to by się zgadzało.
Dom pana T.B to jakieś 5 kW, jeszcze takiego przy 200m2 nie spotkałe ale może to przyszłość.
Jeżeli chodzi o wentylację mechaniczną w domkach to na pewno jest lepsza niż grawitacja ale chyba nie niezbędna choć jak się czyta na forum o emisji CO2 to tak to wygląda.
Projektuje wentylację mechaniczną ale miałem takie ostatnio zdarzenie, że jak umawiałem sie na spotkanie z inwestorem
to on mówi, że się rozmyslił po konsultacji z zaprzyjaźnionym lekarzem.
Szczegółów nie znam, telefonu lekarz też.
Pozostały mi wątpliwości jakie filtry stosować i co z tą pajęczyną kanałów, co ile je czyścić a może je co jakiś czas demontować i dawać nowe.
Wymiennik gruntowy to z czyszczeniem też problem. Zrobiłem taki z rur PE cieńkowarstwowych, zgrzewanych, zakładając że się to zaleje wodą z dodatkiem środka dezynfekujacego,odpompuje i przedmucha sprężonym powietrzem, ale jaki srodek jest najlepszy-skuteczny i jak często to robić.
Panie T.B wychodzi że jest pan ekspertem w tym temacie, prosiłbym o jakieś fachowe uwagi. Zresztą od każdego.
Serdeczne dzięki.