A moze Pan Robert postudiowałby fizykę na Uniwersytecie, to zupełnie inna fizyka niż fizyka budowli
Izolacja to nie ściana, dach i średnia. Izolacja to termos w którym coś takiego jak średnia izolacja termiczna nie występuje. Nawet sama ściana, od 15 lat gdy dzięki automatyce ogrzewania, nie występuje nadprodukcja ciepła, przestała pełnić rolę akumulatora, stojąc twardo na osadzonym w ziemi fundamencie stała się wyłącznie notorycznym odbiornikiem ciepła. I umieszczanie izolacji termicznej za notorycznym odbiornikiem, nie najlepiej świadczy o rozumieniu fizyki.O Kwesti wilgoci i sterowania czasowego w tak chorym układzie nawet nie wspominam.
Zatrzymał Pan się w rozwoju na domach zużywających 200 kWh/m2 rocznie, nie umie Pan robić domów normatywnych (2006 E>40kWh/m2 rocznie) i nawet nie napisał Pan by dostać projet do oceny . Może faktycznie zamiast się kształcić bo świat galopuje naprzód lepiej smarować maścią zajady.
Fizyki studiować już nie będę bo jestem na to za stary(wystarczą mi zobyte ostatnio uprawnienia budowlane w zakresie projektowania i wykonawstwa - o których jak sądze, Pan może pomażyć) ...Panu natomiast napewno przydałby się jakikolwiek fakultet za wyjątkiem filozofii.
Wracając do tematu: nie buduję domów ani ich nie projektuję -a projektuję i wykonuję dla nich min systemy grzewcze i spotykam się z obiektami realnymi .. a nie jak w Pana przypadku - wyciągniętymi z norweskich norm.
Ale zgadzam się z Pana powyższym zapisem E>>>40kWh/m2
Nigdy nie pytałem Pana o projekt obiektu - ja wręcz prosiłem o wizję lokalną (wielokrotnie) czego Pan nigdy nie zaproponował (co mnie też nie dziwi).
Apropos... pogodziłem się już z faktem, że zajady będą mi dokuczać za każdym razem gdy wypowie się Pan na tym forum - lecz proszę z tym ostrożenie bo grozi to wszystkim bywającym forumowiczom - w przeciwieństwie do Pana dysponują Oni często wiedzą zaczerpniętą z książk dydaktycznych, a nie Pańskich broszurek.