jestem po kursach stowarzyszenia pomp ciepła polska i powiem tyle że nie jestem przekonany tą inwestycja dlaczego :
1)najwarzniejsze do założenia pompy jaka jest wartość gleby w vatach żeby otrzymać energie cieplną min 45 vat musi być
2)jaka to jest gleba sucha gliniasta itd .
3)koszt połorzenia instalacji z pompą ciepła to rząd od 30 do 80tyś.złna domek
pytanie zwruci misie to za lat 25 dopiero wtedy kiedy mi dom zacznie sie sypać to zaczne w dom znowu ładować nie opłaca sie .a tego jest żeby porozmawiać od groma
Bo na robione odwierty kolektor pionowy idzie masa pieniędzy odwiert 1m to rząd 130 do150 zł a wywiert tego to conajmniej 50do 100m z 5 słupówa gdzie reszta gdzie zysk gdzie logika mam wydać na odwierty mase kasy może moim dzieciom to dopiero zysk przyniesie ,bo mi długi w banku i zero zysku a dolicz jeszcze prąd ktury też bedzie drożał .
wiec zostaje przy instalacji gazowej z solarami to jest pewnijsze ja dostaje energie bezpośrednio od słońca na solar a nie po wychłodzeniu z ziemi koszt solara to 800złdo 1200zł a instalacja gazowa z domrym piecem po rabatach viessman kocioł+ zasobnik to 13do15 tyś całość 25tyś to jest oszczędnośc ogrzewanie to mnie wyniesie około 350zł za dom 200m na m-c 350 x5to 1750x25lat to =43tyś dziękuje skończyłem razem niecałe 70tyś wydam na ogrzewanie + konserwacja 5tyś to 75000zł gdzie zysk ?!!!!!!
pozdrawiam