O co chodzi??? Panie Roberci staram się wykazać, że liczy Pan, audytuje a się na tym nie bardzo zna. Napisał Pan -Nic innego nie mogę zaproponować. W tym roku wykonaliśmy dokumentacje techniczne kompletu instalacji (wod-kan, went, klima, c.o., elektryka niskoprądowa, automatyka) dla hotelu o pow. 16000m2 gdzie oczywiście nudne pompy ciepła również są zastosowane i były podstawowym kryterium wyboru naszej firmy do projektowania. Jak Pan to policzył opłacalność pomp ciepła, skoro nie zna Pan syetemów hotelowych, które znakomicie zmniejszają zużycie energii (nie mówiąc już o kosztach).
Nie wiedzi Pan róznicy między 16000 m2 hotelu, izolowanego tak by zużywał 200 , 100, 50 kWh/m2 rocznie. W centralnych systemach dystrybucji ciepła, są stałe koszty na pokrycie strat na pośrednictwo I przykładowo w obiektach zużywających 200 kWh/m2 rocznie jest to wartość pomijalna (około 10%) natomiast przy coraz mniejszych potrzebach tem procent dochodzi do 50.
Napisał Pan
odnośnie kosztów inwestycyjnych - w dalszym ciągu to samo - komplet przeszklenia do domu kosztuje pewnie około 15000 zł. Pan najchętniej wyda dwa razy więcej 30000 żeby zaoszczędzić rocznie 500 zł. Pięknie.
Kolejna naginanie prawdy !! Pakiet szyb 4mm szyba, 16 mm argon, 4 mm szyba (termoflot) (U=1.1Wm2 x K (jak w SI) i okno trzy szybowe 4mm szyba, 16mm argon 6 mm szyba 16 mm argon i 4 mm szyba termoflot w tej samej ramie nie jest dwa razy droższe ,to okło 10%(izolacyjne ty ja dwa złożone pakiety) !!! A wie Jak to wyględa energetycznie (w audycie)?, co na to Pana wzory? Czemu trzy szybowe okna wyparowały z rynku?
Jest Pan naprawdę ograniczonym człowiekiem. O jakim audycie Pan wypisuje, kompletne jakieś bzdury....
Dziesię razy było Panu tłumaczone że wykonuje się obliczenia cieplne a nie AUDYT.
Zacznij Pan stosować przyjęte w branży pojęcia bo inaczej z nikim sie Pan nie dogada.
Tak na marginesie: Pan nie ma pojecia jak wygląda zapotrzebowanie energetyczne różnych obiektów takich jak domki jednorodzinne, hotele, biurowce, bo nigdy takich Pan nie wykonał. Podpowiem tylko że dla hotelu straty ciepła na m2 nie przekraczają 15W - dlaczego to już niech Pan sam pogłówkuje.
Jeśli ma Pan ochotę na konfrontację ze mną odnośnie kompetencji w branży saniarnej - to zapraszam. Proponuję zorganizowac spotkanie forumowiczów na którym porozmawiamy sobie "fachowo" o naszej branży.!
Raz a dobinie rozwiążemy tę kwestię i wówczas jestem przekonany że Pana kariera na tym forum zostanie zakończona.
Dyskusję z Panem zaczynam traktować już jako stratę czasu.
Apropos: proszę mnie oświecić - co to są systemy hotelowe w branży grzewczej???????