Ten post dobitnie świadczy o Pan kompletnej niewiedzy, i nieznajomości systemów ogrzewania, więc chętnie wyjaśniam.
Zupełnie niefachowo jest podawać 80 m2 czy 250m2 itd w tym temacie (ogrzewanie), chodzi tu, o pewne potrzeby , i tak do 80 m2 zaizolowany (uproszczenie) na pozimie 200 kWh /m2 rocznie daje 16 000 kWh dom zaś dom 250 m2 ale zaizolowany dobrze czyli 40 kWh/m2 rocznie to 10 000 kWh!!!! więc wielkość o niczym nie świadczy.
Druga sprawa, im wiekszy dom dla rodziny (piszemy o budownictwie jednorodzinnym) tym więcej pomieszczeń okresowo niewykorzystywanych, więc tu ogromne pole do popisu dla strefowego, nie centralnego zarządzania temperaturą!!! Podobnie jak we wcześniej wspomnianych systemach hotelowych. Ale rozumiem, że te technologie ze względu na mały koszt i prostotę budzą wstręt Szanownego Pana.
Nie w tym rzecz Szanowny Panie,
Abstrachując już od ekonomiczności stosowania izolacji gruntu na poziomie 50cm (udowodnię to na konfrontacji), w pana przypadku chodzi o fakt że w obiekcie 80metrowym życie rodzinne toczy się na bardzo małej przestrzeni i w związku z tym uwzględnia Pan zyski pojawiąjące się w obiekcie - od żelaska, od ludzi, telewizora, kubka kawy i osiąga wspomniane 40 kW/h (uwzględniając wpomnianą bezsensowny poziom izolacji nie wspominając już że okien w budynku nie ma).
Użytkownik obiektu chce mieć cieplo w całym domu niezależnie od jego wielkości więc żadnego pola do popisu nie widzę. Nie zmienia do faktu że i w ogrzewaniu podłogowym stosowane termostaty (regulacja ilościowa) pozwalają wyśmienicie sterować temperaturą w pomieszczeniu.
A ja jeszcze raz wspomnę tylko fakt, że możemy sobie tutaj opowiadać o 40 kWh rocznie - tylko proszę mi pokazać obiekt w którym zainstalował Pan grzejniki elektryczne o mocy szacunkowej 7,5 W/m2. Bo w to nie uwierzę, choćby ze względu na typoszereg mocy tych urządzeń.
No ale o to prosiłem wielokrotnie i się nie doczekałem więc i tym razem na cuda nie wierzę ...choć niedługo Święta:)