Panie Tomaszu! Szukając uzasadnienia dotyczącego progów alarmowych w miernikach stężenia CO2 :1 -0.5% i 2progu -2 % przy który miga, buczy i miernik nie da się wyłączyć do czasu szybkiego opuszczenia pomieszczenia gdzie jest tyle CO2 wysłałem zapytanie do producenta DLACZEGO? Nie uzyskałem odpowiedzi! Informacja tajna? Potem trafiłem do sadowników, którzy co nieco napisali. Pomyślałem ilu pracowników poległo zanim sadownicy przed Panią Izą odkryli szkodliwość CO2. Potem byli Harcerzyki- wodniacy, pisali o tym ile tlenu jest we krwi i apelowali, aby nie srać do wody, bo to zmniejsza ilość tlenu w wodzie i atmosferze, oraz powodując efekt cieplarniany. Pomyślałem więc o tym, czy dobrze czynię korzystając z również z WC? Bo z badań WC wynika, że wydzielam tam do wody ekskrementy organiczne, które i tak zatrują środowisko, bo procesy gnilne i tak doprowadzą do wydzielenia CO2. Ale to nic, bo emituję tam do atmosfery liczne bakterie, patrz Problemy..2001 str 315 Rys 1. Dopiero badania deszczówki uświadomiły mi , że to nie są zwykłe "bakterie", bo w miedzyczasie w biologii zmieniła się systematyka! Ni i już wiem, że tych z moich badań i zdjęć niktz speców ich nie zna. Po znajomości przesłałem Panu ich zdjęcie, aby Pan wiedział jak się naaża myjąc zbyt często ręce w CW. Szukam jakiegoś speca w Polsce, który pozwoli je zidentyfikować po DNA. Bo bez nich nie było by deszczu. Bo ja zajmuję się problemem czystości wody i kondensacji na serio z punktu widzenia procesów termodynamicznych. Bo tam nie używasię prawie mg/l i wiemy, że ppm to bardzo duże ilości w przeliczniu na zarodzia kondensacji w m3! Ja nie przepisuję cudzych artykułów lub książek lecz badam: turbiny, wannę z CW i deszczówkę. Ale to nie one a badania Prof. N mnie przeraziły mnie najbardziej! Bo w badaniach naruszono chyba NDSCh < 27 mg/m3 - ok. 15 000 ppm, a tego zabrania BHP! Ale zrozumiałem dla czego! Bo widziałem jak meczą się urzędnicy Sanepidów w pokojach na poddaszach bez wentylacji! Chcę im pomóc zamykając Sanepidy do czasu wprowadzenia badań nad moim wynalazkiem, gdzie wentylacja grawitacyjna ma działać zgodnie z przyciąganiem ziemskim, a nie przeciwnie do niego. Niech żyje jabłko i Newton! Po piśmie od Pani Izy wiem jak męczy się Pani Iza, która chyba nie widziała instrukcji miernika CO2! Dopiero kolega z dr inż. mech wyjaśnił mi, że mierniki mają skalę alarmów ustawione wg NDS i NDSCh. Polska w dostosowaniu się do przepisów UE postanowiła pokonać to, wprowadzając mg/m3, a nie mierzone ppm. Tak stworzyła przepisy dla głęboko wtajemniczonych. Przepraszam wszystkich za pomyłkę 27 000 mg/ m3, to podobno 15 000 ppm i 1.5 % CO2- więc mniej niż na łodziach podwodnych! Jak dotąd zmieniając jednostki skutecznie maskujemy obowiązek kontroli wynikający np. z audytu ISO, gdzie Audytor powinien mieć miernik CO2i z uwagi na warunki pracy wpisać niezgodności i zamknąć większość urzędów w RP!. Myślę , że tak powinniśmy rozwijać wiedzę chemiczna i matematykę! Powtarzam więc ostatnie Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy ostatnie z 10.10 2005, Dz U 212, poz 1969! Wyślę więc Panu zdjęcie tej skali z Reknagel, Sprenger Poradnik ogrzewanie i klimatyzacja EWFE Gdańsk 1995, chyba, że Pan to zna? Liczę, że Pan i Kominiarczyk poprą moje 1 i 2 życzenie pisane do Złotej Rybki na Forum Humoru o wentylacji. No i polecam do propagacji slogan: "nie istnieje problem wentylacji grawitacyjnej, jej po prostu nie ma" ze str. 229 problemy jakości powietrza wewnętrznego w Polsce 2001!!! Ponieważ "ORŁY" jak dotąd nie policzyły jak działa wentylacja grawitacyjna. To podaję za Ciepłownictwo, Ogrzewanie i Wentylacja Nr 10/97 od str 40 i nr.11/97 od str. 34 jako wzór takich obliczeń! Szkoda, że tylko dla tz =12 st. C. No i jest jasne: dla mojej kuchni ( ministerialne V=70 m3/h, gdzie żona nie ma prawa oddychać, aby nie zabierać kuchence gazowej tlenu) wyszedł mi kanał o fi = 0.15 m, k=3mm, o wysokości 18 m! Czy to nie zabawne!? Gdybym i jej chciał zapewnić tlen do oddychania, to nawet 30 m komin o fi 15 by nie wystarczył, bo dawał by tylko ok. 5 m3/h więcej! W DODATKU W KUCHNI MIAŁEM OKNO 2M2, KTÓRE NIE DAWAŁO SIĘ UCHYLIĆ! Teraz jestem posądzany o naruszanie Praw autorskich artysty, bo wymieniłem okno na dzielone, uchylne i z 1 nawietrzakiem. Ale żona teraz otwiera okno w kuchni jak smaży i tak zanika ciąg z WC. Ten ciąg jest naturalny bo tam kanał jest o ok. 2m niższy, co chcę zmienić w ramach przebudowy i skorzystania z grantu w UE na edukację uprawnionych! W WC korzystam z wentylatora, pomimo że kominiarz na jego widok mało nie spadł z krzesła! Informuję, że pragnę to wynagrodzić Kominiarzom. Chcę uczcić 10 rocznicę powołania przez Pana Kominiarza spółdzielni mieszkaniowej na mojej własności , bez mojej wiedzy i zgody pamiątkową Tablicą Pamiątkową . 200x200X8 mm z gipsu, wmurowaną na rosnącym pęknięciu ściany. Tak chcę upamiętnić 10 lat nieukończenia budowy przez inwestorów, zanim minie 10 lat od przyjęcia sfałszowanych dokumentów zakończenia budowy przez UM w Gdańsku i dom się zawali. Panie Tomaszu wiem, że bez mg/m3 na ppm jakie pokazują mierniki i kontroli w urzędach NDS w zakresie CO2 < 0.4 % nikomu w Polsce nie uda się nic wytłumaczyć!