Panie TB z calym szacunkiem ale co pan rozumie pod pojaciem "dom pasywny" bo widze, ze chyba niestety nie jest pan zbyt zorientowany w temacie. Cecha domow pasywnych jest to, ze maja gruba izolacje przede wszystkim bez mostkow cieplnych i tak zaprojektowana architekture aby jak najwiecej slonca wciagnac i jak najmniej ciepla oddac. Jesli natomiast ma pan inne zdanie na temat domow pasywnych to prosze sie z nami podzielic. Dalej odpowiadajac na pytania z tego co wiem, domy pasywne do najtanszych nie naleza... a wynika to przede wszystkim z zastosowania grubej izolacji i dobrych materialow a wiec mowienie, ze zwykly niskoenergetyczne domy murowane kosztuja tyle samo jest zwyklym oszustwem. Ja przyznam sie szczerze, ze jakbym mial kase to kupilbym dom pasywny z gruba warstwa izolacji wlasnie dlatego, zeby pozniej zaoszczedzic na ogrzewaniu ale niestety jest to ciagle zbyt droga zabawa jak na polskie realia... Dalej mowi pan 15m3/h? Z tego co wiem, w domach pasywnych nie ma zadnych grzejnikow, jest tylko wentylacja mechaniczna z grzalka elektryczna i jakos to dziala... dobrze dziala... nie wie mile wymian jest na godzine czy tez ile przypada na osobe ale wiem, ze takie rozwiazanie dziala dobrze (przyznam szczerze, ze jestem zbyt leniwy zeby sprawdzac w materialach informacyjnych albo ksiazkach ale jak pan mnie zmusi... to...). A wiec porozmawiajmy o domach pasywnych... moze i ja sie czegos naucze (skoro ten temat tak pana kreci biorac pod uwage rozwiazania jakie pan preferuje).