Eh dobrze pomecze dzisiaj i sie jeszcze wypowiem na temat tego do czego pan ciagle sie odnosi panie TB:
Po pierwsze czy jest pan zbyt skapy aby zainwestowac w tlumacza szwedzkiego? Jestem w polsce i chcialbym wchodzac na polska strone (panska strone do ktorej pan ciagle odsyla) czytac rzeczy po polsku ale niewazne...
Po drugie >> szwedzkiego nie znam ale z tego co moge zaobserwowac >> Opierajac sie na U bo to jest jakims tam wyznacznikiem >> Porotherm 25 +10cm styropianu U=0,3 (ale to kazdy wie niewazne )) >> pana sciany (a przynajmniej z tego co po szwedzku rozumiem) U=0,172 (o ile Stålregelstomme slitsad, med tegel to sciana zewnetrzna bo na taka wlasnie wyglada). U przy dachu normalnei hmm to akurat roznie ale przyjmijny, ze w naszych prymitywnych domach tez na poziomie 0,3 u pana 0,141 (musimy jednak zauwazyc, ze porotherm 30 +12 cm styropianu mamy wartosc juz rzedu 0,22 wg danych producenta). Faktycznie wyglada to blado na poziomie pana 0,17 ale czy jest to tak wielka oszczednosc? Tak jak ja widze to ok 20% i okay to jest dosyc duzo ale po ilu to sie zwroci? Trzeba byloby znac dokladna cene materialow i wtedy moglibysmy jakos oszacowac stope zwrotu niestety wszystko jest po szwedzku na panskiej stronie i jak ja mam niby to zrobic? No nic niewazne a wiec mozemy przyjac, ze nie biorac pod uwage cen pana system izolowania jest 20-30% lepszy od naszego niskotemperaturowego (ale domy pasywne wyklumaczamy w ogole z konkurencji jakby nie istnialy). To powiedzmy, ze tutaj pan pozornie wygrywa. Przechodzimy teraz do co i cwu. A wiec moze zaczniemy od co. Przeanalizujmy to od strony naszej srodowiskowej. Pytanie brzmi co jest bardziej czyste prad czy powiedzmy hmm gaz? Na pierwszy rzut oka mozemy powiedziec, ze prad bo nie wytwarzaja sie zadne szkodliwe skladniki ale czy na pewno? Przeciez ten prad gdzies musi powstac... A w polsce jak powstaje prad? No wlasnie spalanie wegla... A wiec co jest bardziej "czyste"? No ale niewazne powiedzmy, jestesmy ludzmi biznesu i porownojemy co jest tansze prad czy gaz? No trzeba przyznac racje mi, ze gaz jest troche (jeszcze tanszy). Powiedzmy, ze zapotrzebowanie na energie dla domu jest takie same a wiec wygrywa gaz. Tutaj powstaje pytanie czy tez napewno? Bo trzeba zainwestowac w cala instalacje i jednak trzeba przyznac, ze przy zamianie energii ta energia sie dewaluuje. Moglbym sie jeszcze rozpisac o cwu ale prawda jest taka panie TB, ze na ten temat moglbym napisac prace doktorska i jeszcze zrobic potem habilitacje (i wcale nie mowie, ze nie zrobie :) ). Temat jest BARDZO zlozony a z pana udzielania odpowiedzi na poziomie tak/nie i trzymania sie swoich teorii i powtarzania je w kolko znaczy, ze g* pan wie na temat zlozonosci zagadnienia. Dla pana ten temat jest jakby prosty i zamkniety a prawda jest zupelnie inna. A wiec panie TB niech pan przestanie szerzyc te swoje smieszne teorie i przestanie osmieszac porzadny towar jaki pan sprzedaje bo na dzien dzisiejszy jedyna pewna rzecza jest to, ze w przyszlosci ludzie beda inwestowali w wentylacje mechaniczna w domkach i coraz grubsza izolacje (i z tym sie musze z panem zgodzic) bo rynek bedzie wymuszal na ludziach coraz mniejsze U. Niestety na dzien dzisiejszy stosowanie tak grubej izolacji jest jeszcze nieoplacalne (kiedy sie to stanie oplacalne to nie wiem). A jesli chodzi o prad to przestanie naprawde pana blagam.