Witam,
od miesiąca mieszkam w zakupionym niedawno mieszkaniu po generalnym remoncie.
Niestety pobyt w mieszkaniu nie należy do najmilszych ponieważ jest problem z wentylacją.
Mieszkam na 3 piętrze czteropiętrowego bloku wybudowanego w latach ‘80ych.
Na bloku jest zamontowana wentylacja mechaniczna wywiewna. Niestety ciąg tej wentylacji jest na tyle ogromny, że po pierwsze mimo wyjęcia nawet kratek wentylacyjnych słychać szum ale gorszą rzeczą jest fakt, że jesteśmy przez tę wentylację wszyscy w mieszkaniu niedotlenieni. Wentylacja tworzy tak potężne podciśnienie, że w przypadku otwierania drzwi wyjściowych na klatkę trzeba je mocniej pchnąć a w przypadku otwierania okna nie zależenie od pomieszczenia tworzy się potężny przeciąg i tak samo trzeba mocniej pociągnąć za klamkę. No i to niedotlenienie – z mieszkania wysysa dosłownie wszystko.
Czynności jakie dotychczas zrobiłem to:
- próba redukcji ciągu poprzez montaż kratek wentylacyjnych z regulowanym prześwitem – brak efektu no i niebezpieczeństwo ponieważ posiadam w mieszkaniu instalację gazową (na szczęście tylko kuchenka gazowa)
- rozszczelnienie okien poprzez usunięcie części uszczelek w górnych partiach okien we wszystkich pomieszczeniach – nadal brak efektu – wyżej opisane anomalia nadal występują.
Po dokonaniu różnych kombinacji w/w rozwiązań w mieszkaniu nadal jest ogromnie nie tyle co duszno tylko nie ma czym oddychać.
Planuję uderzyć z odpowiednim pismem do spółdzielni mieszkaniowej – niestety nie wiem jakich argumentów użyć. Co gorsza okazało się, że mieszkańcy będący już w tej klatce od ponad nawet 20 lat powiedzieli, iż problem pojawił się, gdy zamontowano wentylację mechaniczną. Problem był już wówczas zgłaszany do spółdzielni – odbyło się mierzenie etc. ale niestety nie dokonano żadnych zmian a problem pozostał.
Proszę o pomoc, jakich argumentów użyć w piśmie do SM oraz co może być tego przyczyną. Bo jak dla laika czyli mnie – wentylacja jest po prostu za mocna co powoduje nadmierne usuwanie mas powietrza z lokalu. A mocniej mieszkania już rozszczelnić się po prostu nie da.
I jedynym rozwiązaniem to mieć ciągle otwarte okno przez które jest przeciąg i jednocześnie jest zimno.