Witam serdecznie wszystkich,
właśnie przyszedłem z piwnicy z kotłowni po rozpaleniu w piecu/kotle Termiko :). Kocioł zakupiłem jakies dwa tygodnie temu, kocioł Viper 19 KW. Kociołek dośc ładny, estetycznie wykonany. Dostawa zgodnie z ustaleniami i wyznaczonym terminem. Po dokładnym obejrzeniu kotła stwierdziłem :
1. brak jednej zaslepki na obudowie kotyła
2. drzwiczki zasypowe ocieraja o korpus kotła
3. wszystkie drzwiczki jakos dziwnie (chropowato) pomalowane ...
4. niestety nie dostałem żadnej fakturki :( nawet paragonu .... tylko podbita gwarancję
Ogólnie powyższe spostrzeżenia/nieprawidłowosci nie wpływają znacząco na stan ogólny kotła, da się to wszystko przezyć, ale przyznam ,ze myslałem o lepszym standardzie .
Kocioł pracuje dośc dobrze , ale mam kilka spostrzeżeń :
1. wszystkie drzwiczki kotła w czasie pracy maja wysoka temperaturę , jakies 140 -160st.C
2. temperatura na czopuchu w trakcie rozpalania po dokładnych pomiarach 150 st. C
3. dość łatwo ustawic parametry/stałą tem. kotła - pracuje bez duzej bezwładnosci , przy nastawie tem. na 50 st C. waha się w granicach _+ 5st C - ogólnie jest super, to dobry wynik.
Zauważyłem , że w kotle zbiera się dośc dużo sadzy. Palę węglem wysoko kalorycznym (930 zł /tona) , spala sie praktycznie do zera, jest bardzo mało popiołu , ale zauważyłem ,że po spoaleniu powstaje dośc duzo sadzy - co mie wlurw...a bo po kilku dniach trzeba kocioł czyscić.
SPALANIE : kocioł spala 10 kg węgla na 5 - 5,5 godz. Czyli na 11 godz jakies 20 kg wegla. Przy polenie od godz. 17 ej do 4 tej rano , wychodzi nam 11 godz . czyli jakies 20-22 kg wegla X 0.93 = ok. 21 zł X 31 dni = 651 zł . Gdybym dokładal do kotła 24 godz. na dobe to koszty by wzrosły do : 24 x 2 kg= 48kg wegla x 0.93 = ok. 45 zł . Po pomnozeniu przez 31 dni wychodzi nam
1395 zł !!!
Pytam wszystkich gdzie sa oszczędnosci przy ogrzewaniu kotłem na paliwo stałe -wegiel !!!???
Dzisiaj właśnie czysciłem komin . Ujebał...m sie jak wycior ! oczy czarne , w nosie sadza ... Poźniej czekało mie sprzatanie w kotlowni. Wiadomo, że przy czyszczeniu komina zawsze troche sadzy wydostanie sie przez drzwiczki w kotlowni . Ogólnie było wiaderko 10 L sadzy. ujeba...m sie jak brudas ... pózniej mycie płytek w piwnicy/kotłowni . Razem zeszło mi sie jakies 8 godzin !. Po zakończeniu nastawiłem pranie aby wypreac upieprzone ciuchy !.
Podsumowujądc :
Mam 42 lata , wymienilem kocioł po 12 latach , czy faktycznie to był dobry wybór ?! Czy warto było znowu wchodzic w ten zasrany czarny , brudny wegiel ! patrząc na koszty i na włozoną moja pracę myslę , że nie WARTO !
Napewno przy nastepnej wymianie zdecyduję się na gaz ziemny ! Nie bede spędzał wieczorów w kotłowni na rozpalaniu, myciu plytek itp !
Sory ! cos mi się należy od życia ! Mam dosyć kur...a palenia/rozpalania po całym dniu pracu zawodowej , wynioszenia popiołu, czyszczenia pieca, komina i tego całego sprzatania !
Pozdrawial wszystkich
Salomon