Piec nadmuchowy
Ogrzewanie nadmuchowe to sposób na dostarczenie ciepła do budynku poprzez bezpośrednie ogrzanie powietrza, które następnie rozprowadzane jest we wnętrzach. Niezbędnym elementem takiej instalacji jest piec nadmuchowy. Jak działa, jak jest zbudowany i jakie są jego rodzaje?
Ciepło bez kaloryferów
Systemy nadmuchowe (lub nawiewowe) są popularną alternatywą wobec tradycyjnych sposobów ogrzewania budynków. Tego typu instalacja ma wiele zalet. Charakteryzuje się wysoką sprawnością, a jego rozruch następuje bardzo szybko. Rzadko się psuje, a ewentualne awarie można usunąć niskim kosztem. Do listy zalet można też dodać łatwość obsługi oraz wysokie walory estetyczne (brak konieczności instalacji grzejników). Taki system ogrzewania może być połączony z wentylacją, klimatyzacją, a także nawilżaczem powietrza.
Przeczytaj więcej o tym jak działa i jakie zalety ma ogrzewanie nadmuchowe.
Piec z nadmuchem - najważniejszy element ogrzewania nawiewowego
Podstawowym urządzeniem, które umożliwia działanie systemu ogrzewania nadmuchowego, jest specjalny piec nadmuchowy. W przeciwieństwie do tradycyjnych kotłów wykorzystywanych w instalacjach centralnego ogrzewania piec nadmuchowy nie nagrzewa wody, ani innego płynnego medium transportującego ciepło. Ogrzewa on bezpośrednio powietrze, które następnie wdmuchiwane jest do pomieszczeń.
Piec z nadmuchem ciepłego powietrza może być zasilany paliwem różnego typu. Na rynku dostępne są urządzenia na gaz ziemny lub propan, olej opałowy, paliwo stałe (pellet, węgiel, odpady drzewne) oraz prąd. Piece na prąd są najmniej popularne ze względu na wysokie koszty energii elektrycznej. Najchętniej - ze względu na wygodę obsługi - wybierany jest piec gazowy nadmuchowy. Coraz częściej jako źródło ciepła w ogrzewaniu nadmuchowym wykorzystuje się też pompy ciepła powietrze-powietrze.
Budowa pieca nadmuchowego
Standardowym wyposażeniem pieca nadmuchowego jest komora spalania. Jej budowa zależy od źródła paliwa, z którego korzysta piec. Komory spalania w piecach nadmuchowych są zamknięte, co oznacza, że spaliny nie mieszają się z ogrzewanym powietrzem (są odprowadzane bezpośrednio do komina lub „przez ścianę”). Powietrze niezbędne do spalania jest doprowadzane z zewnątrz budynku.
Ciepło wytworzone w komorze spalania przekazywane jest następnie do wymiennika ciepła, w którym następuje proces ogrzewania powietrza. Dostarczane jest ono przez system nadmuchowy wykorzystujący czerpnie i kanały powietrzne. Za wtłoczenie powietrza do pieca odpowiada zintegrowany z urządzeniem wentylator pieca nadmuchowego. Wymaga on podłączenia do sieci elektrycznej - pobór mocy wynosi od 200 do 600 W. Dzięki opcji regulowania obrotów wirnika można płynnie dostosować ilość ogrzewanego powietrza do własnych potrzeb.
Powietrze dostające się do wymiennika ciepła przepuszczane jest również przez umieszczony na jego wlocie filtr włókninowy - zadaniem filtra jest oczyszczenie powietrza z mechanicznych zanieczyszczeń. Następnie ogrzane powietrze przekazywane jest do kanałów, które rozprowadzają je do pomieszczeń w budynku. Precyzyjne sterowanie pracę pieca umożliwia zintegrowany z nim sterownik centralny. Pozwala on m.in. na ustawienie stałej temperatury we wnętrzu lub automatyczne, a także zdalne uruchamianie i wyłączanie systemu ogrzewania.
Jak wybrać piec na powietrze?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca nadmuchowego? Najważniejsza jest wyrażana w kilowatach (kW) wydajność urządzenia. Powinna być odpowiednio dopasowana do objętości pomieszczeń i uwzględniać docelową temperaturę wnętrz, które chcemy ogrzać za pomocą pieca. Znaczenie ma także wyrażana w procentach sprawność, która określa stosunek mocy uzyskanej z pracy urządzenia do mocy włożonej w jej uzyskanie. Parametry pracy pieca opisują też: moc wentylatora, przyrost temperatury powietrza, wydatek powietrza oraz maksymalne ciśnienie na wyjściu. Ważne są również wymiary i masa konstrukcji, a także średnice otworów wlotowych i wylotowych.
Piec nadmuchowy do domu i nie tylko
Na rynku dostępne są piece nadmuchowe zaprojektowane z myślą o podłączeniu do systemu instalacji kanałowej (czyli przewodów rozprowadzających ciepłe powietrze w budynku), a także piece z nadmuchem bezpośrednim (wyrzucają nagrzane powietrze bezpośrednio do wnętrza). Oba typy świetnie sprawdzają się w miejscach, gdzie budowa instalacji centralnego ogrzewania jest nieopłacalna lub których nie trzeba stale ogrzewać. Pierwsze idealnie nadają się do domu, drugie znajdą zastosowanie zwłaszcza w gmachach z jednym wnętrzem. Instaluje się je m.in. w warsztatach, halach przemysłowych, magazynach i garażach, a także w domkach letniskowych.
Piece z nadmuchem - co jeszcze musisz wiedzieć?
Specjalną odmianą pieca nadmuchowego jest piec konwekcyjny. Tego typu urządzenie kosztują więcej, ale mają o wiele większą sprawność dzięki wbudowanemu systemowi odzyskiwania ciepła ze spalin. Do stworzenia systemu ogrzewania nadmuchowego można też wykorzystać salonowy kominek. W takim wypadku należy wyposażyć wkład kominkowy w pompę powietrza i wymiennik ciepła.
Jakie wady ma piecyk z nadmuchem? Takie urządzenia nie nadaje się do ogrzewania wody użytkowej - w tym celu trzeba zainstalować dodatkowe źródło ciepła w budynku. Piec nadmuchowy nie może też działać bez energii elektrycznej - prąd jest potrzebny do zasilenia wentylatora. Niektórzy wśród wad wymieniają też hałas (szum) generowany przez wentylator i przemieszczające się w kanałach powietrze, a także zagrożenie związane rozprowadzaniem pyłu i kurzu w pomieszczeniu.