Panie TB do tej pory uważałem pana za kosmite i nie wchodziłem specjalnie w dyskusje z pana udziałem.Ma pan swoje poglądy i takie tez jest pana prawo. Ale od dzisiaj wiem ze nie zna pan podstawowych zasad wymiany ciepła.Nie wiem czy na tej planecie na której pan mieszka nie uczą tego, ale u nas cos sie czasami o tym wspomina.Współczynnik przenikania ciepła w funkcji grubości izolacji nie maleje liniowo.Jest to pewna krzywa i przy pewnej grubości granicznej ( a nie jest to pol metra) jest nieoplacalne dalsze zwiekszanie grubosci izolacji gdyż współczynnik ten maleje w niewielkim tempie i poniesione naklady finansowe nigdy sie nie zwrócą.
Nie wiem czy to troche przemówi do pana bo przeczytalem juz ze pan ma wogóle inne poglady na temat obliczania tego współczynnika .Ale to trzeba bylo zostac profesorem na politechnice i udowodnic swoje racje na podstawie jakis badan a nie tak gołosłownie jak to pan teraz robi.
Prosiłem pana juz 2 razy o przedstawienie pana zdania na temat opłacalnosci izolowania na przykładzie domku jednoroedzinnego ale odpowiedzi sie nie doczekałem.Nie wiem czy cały czas pan pisze ta odpowiedz czy po prostu nie wie pan co napisac.To tyle.
Do pana Roberta:
Czekam takze na analize kosztów docieplenia podlogi i eksploatacji w systemie pana TB w porównaniu do tradycyjnego systemu.