Witam, nie będę tutaj komentował żadnych wypowiedzi, a jedynie chce sie podzielić własnymi doświadczeniami odnośnie montażu pomp ciepła powietrze woda.
Mam zainstalowana w domu pompę powietrze woda do podgrzewania wody użytkowej ze zintegrowanym zbiornikiem. Pompa ma 2,7 kw mocy grzewczej dokladnie 2,68 wg tabliczki. Jest zamontowana w kotłowni i ma pociagniete przewody na zewnatrz do zasysania powietrza i drugi na strych zeby tam ochładzało. jest teraz okolo 30 stopni na dworze.
Generalnie w 3 godziny pompa podgrzewa mi wode ( odczyty ze sterownika ) do 61 stopni bez grzałki. Na grzałce do 70. Pracuje tak cicho ze jej prawie nie slychac, cos jak lodówka. Jest nas 3 w domu wiec ten zbiornik 250 l wystarcza nam w zupelnosci. A w czasie kapieli - zaqzwyczaj jako ostatni nie zauwazylem zeby mi z kranu polecala chlodniejsza woda niz np. zonie.
Uwazam ze to doskonałe urzadzenie do podgrzewania wody uzytkowej. Zajmuje malo miejsca i bardzo fajnie wyglada. A teraz w lato to jeszcze chodzi caly dom. Uchylam drzwiczki z poddasza i chlod roznosi sie po domu. Aczkolwiek na samym poddaszu jest chlodno, rzeklbym ze zimno ale glownie w momencie pracy pompy. Rozwazalem kupno kolektorow slonecznych ale w pochmurne dni, nie wazne czy lato czy zima nie daja rady. Do ogrzewania centralnego mam oczywiscie kociol. Ale nie o tm mowa. Pompa kupielem w firmie w Gliwicach za niecale 6 tyś plus montaż okolo 1500, nie bede sie rozpisywal co do groszy. Jestem mega zadowolony.
Kto nie ma zainstalowane poprawnie pompy to niech sie nie wypowiada.
Być może w przyszłości zdecyduję sie na pompe powietrze woda rowniez do CO, ale oczywisice wspomganie zostawie ( kociol). Pozdrawiam wszystkich hejterow .