Witam mam kociol tałron plus od lipca 2013 sterownik tytanic +pilot i retorte obrotową piec ma 15kw i jest bez rusztu wodnego .Opiszę wam moje wrażenia o piecu i zakupie bo z forum wnioskuje że to piszą pracownicy mgspawu .Piec kupiłem przez zamówienie telefoniczne po dostarczeniu wyszły niezgodności z zamówieniem nikt nie powiedzial że piec będzie miał 2,5 przegrody a miały być 3,5 do odzysku ciepła ,że kocioł jest niższy o14 cm od tego zamówionego i wyjście komina nie z tej strony ale to być może moje niedopatrzenie ,ale jak zadzwoniłem do producenta i zapytałem dlaczego sa 2 nie 3 przegrody to mi powiedzieli że by ta 3 zgniła a że 14 cm niższy to właśnie brak tej przegrody .Na dzień dzisiejszy wiem że jest za mało przegród , bo czopucha do komina nie można dotknąć a komin jest gorący do 1 piętra i grzeje jak grzejnik przy nastawie pieca 50 stopni teraz na pewno do tego pieca założył bym ruszt wodny ,nie założyłem bo ktos mądry mi powiedział że będzie dużo sadzy ponieważ sadze przechodząc przez ruszt gwałtownie się ochładzają i się nie dopalają może ale pewnie bym teraz zaryzykował bo piec i tak trzeba czyścic co 4 dni bo jak nie to po 6-7 zatkają się wyczystki a czyszczenie tego pyłu nie należy do przyjemnosci .Wygląd za te pieniądze jest ok tylko jest problem z drzwiami jakiś mądry człowiek obudował je blachami osłonowymi można zapomnieć żeby je wyjąć ,drzwi zalane są betonem i trzeba uważać żeby od nich się nie oparzyć dosłownie niema na nich żadnej izolacji .,Jak je otwierasz gorną wyczystkę to sadze przesypują sie przez niższe drzwi i zatrzymują się na osłonach lepiej ich nie otwierac pomiędzy czyszczeniami uwierzcie jest to dość uciążliwe .Po pół roku palenia zaczął mi kapać olej z przekładni przez silnik więc zgłosiłem do pana w serwisie pan zapytał czy potrafię wymienić czy mają przyjechać ,więc powiedziałem że potrafię , to że już wysyła nową przekładnię a starą mu odeślę na własny koszt powiedziałem że nie odeśle na własny koszt.