310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

Krotność wymian wg sanepidu

Na mojej prowincji odbywa się to zupełnie inaczej. Robi się projekt, z gotowym projektem idzie się do projektanta z uprawnieniami rzeczoznawczy sanepidu (a nie pracownikiem samepidu). Uzgadnia się projekt, w przypadku słusznych uwag uwzględnia się je, w przypadku kretynizmów idzie się do innego rzeczoznawczy (nie ma ich za dużo więc trzeba uważać) , płaci się ... zł (do uzgodnienia). Wykonuje się instalację tak aby można było powiedzieć że jest zgodna z projektem. Wykonuje się pomiary (najlepiej uczciwie) Wzywa się sanepid na odbiór, pokazuje projekt i pomiary. KONIEC Ten system działa , nie pamiętam niestety co ma wyraźne umocowanie w prawie a co jest utartą zwyczajową praktyką. Kiedyś się pytałem gościa co robi odbiory (znał się na wentylacji) co by było gdyby uzgodniony pojekt był niezgodny z obowiązującymi przepisami (nie mylić z wytycznymi), powiedział że pewnie by nie odebrał ale sądzę że kłamał, który pracownik sanepidu narobiłby kłopotu koledze.

z tego co wiem, to w warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki (...) jest napisane. że kubaturę do obliczeń krotności wymiany pow. liczy się do 4 m (nawet jeśli pom. ma większą wysokość). To jest paragrafie, w którym mówi się o min. 0,5 krotnosci wymiany dla pomieszczenia. Proponuję tym "zagiąć" upartego sanepidowca. Przecież rozporządzenie jest ważniejsze od jakiejś tam instrukcji.

gdzie można zdobyć powyższe wytyczne Sanepidu? Czy są gdzieś opublikowane?

Moze najpierw warto siegnac np do Recknagela tablica 361-1 Wytyczne dot ustalania powietrza wentylacyjnego w kuchniach m# /h na m2 pow podlogi

A co bedzie jesli powietrze bedzie podmieszne
Krotki obieg
-czystego powietrza dodamy tyle ile trzeba
Wymiana bedzie!:)
Robimy pomiary
Wszystko jest OK
Wentylacje robimy przeciez nie dla Sanepidu

A propos wytycznych sanepidu. Mam coś takiego :"Materiały pomocnicze do uzgadniania projektów wentylacji mechanicznej zakładów żywienia zbiorowego w zakresie wymagań sanitarnohigienicznych" z 20 lutego 2002 roku podpisane przez pana Sylwestra Kominek. O to wam chodzi?
Moim zdaniem są w miare sensowne, ale jak piszecie zdrowy rozsądek też się przydaje.

Przekopiowałam ze skanu treść tego pisma. Mogę udostępnić skan, ponieważ mogą się pojawić w tym tekście przekłamania zwłaszcza wzorów.
Warszawa dnia 20.O2.2002r.
GŁÓWNY INSTEKTORAT SANITARNY
Opracowało Stowarzyszenie Rzeczoznawców Sanitarno-Higienicznych w Warszawie
Materiały pomocnicze
do uzgadniania projektów wentylacji mechanicznej
zakładów żywienia zbiorowego
w zakresie wymagań sanitarnohigienicznych.
Zakłady zbiorowego żywienia wymagają r-reguły zastosowania wentylacji mechanicznej nawiewno —wywiewnej. Podstawowym zadaniem tej wentylacji jest między innymi:
-/ dostarczenie uzdatnionego zewnętrznego powietrza;
-/ usunięcie wydzielanych zanieczyszcxń jak ciepło, wilgoć, substancje zapachowe, produkty spalania gazu itp.
Intensywność wentylacji ustala się dla warunków letnich i zimowych w aspekcie:
-! na podstawie wydzielanych zanieczyszczeń - pomieszczenia produkcyjne;
-/ na podstawie jednostkowych ilości powiką wymaganych przepisami i normami np.:
na osobę łub aparat sanitarny;
-! na podstawie zalecanej krotności wymian powietrza /sprawdzająco".
Niniejsze "Materialy..." nie obejmują rozwiązai z zastosowaniem nowoczesnych technik lub urządzeń typu sufity wentylowane, okapy indukcyjne itp.
1. Ramowe wymagania minimalne.
-! sala konsumentów na jedno miejsce konsumpcyjne (mk) wg PN-B-03430/Az3:
-1 wentylacja [okna otwieranej: -/20 m3/h/mk bez palenia,
-/30 m3/h/mk dla palących;
-/ klimatyzacja -/ 30 m3/h/mk bez palenia,
-/50 m3/h/mk dla palących;
W uzasadnionych przypadkach w uzgodnieniu z technologiem można przyjąć współczynnik zmniejszający wykorzystanie miejsc konsumpcyjnych;
-! kuchnia —właściwą ilość powietrza należy ustalić na podstawie bilansu zysków ciepła lub wilgoci (orientacyjna krotność wymian powietrza na godzinę waha się od 15 do 30, w przypadku przekroczenia 40 wymian zaleca się weryfikację rozwiązania technologicznego lub chłodzenie powietrza);
-! przygotowalnie 4 - 8 w"mianIh;
-! zmywalnia naczń stołowych 5 - 10 wymian!h;
-! maazyny I - 3 wymianlh
-/ pomieszczenia szaf chłodniczych —ilość powietrza ustalić na podstawie zysków ciepła (dopuszcza się większe przyrosty temperatur);
-! zaplecze socjalno-sanitarne wg wymagań zawartych w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 wrzęśnia 1997 roku (Dz.U. z 1997r. Nr 129 poz. 844,ze zmianami).
2. Parametry powietrza w kuchni.
Temperatury obliczeniowe wewnętrzne i zewnętrzne dla wymiarowania instalacji grzewczej należy przyjmować zgodnie z wymogami PN-B-02402 i PN-B-02403 oraz wymogami
- 1-
L2 [m3/h]
gjx - X]
W - sumaryczne zyski wilgoci w pomieszczeniu [glh],
p - gęstość powietrza nawiewanego [kg!m3],
x - zawartość wilgoci w powietrzu wywiewanym
x - zawartość wilgoci w powietrzu nawiewany [g/kg].
technologicznymi. Dla potrzeb wentylacji w obiektach, a zwłaszcza w tych pomieszczeniach gdzie z zamontowanych urządzeń technologicznych wydzielane jest ciepło i wilgoć parametry te w strefie roboczej 12m nad podłogą" należy przyjmować wg PN-B- 03420 i PN-B-03421 lecz nie więcej niż:
-I zimą -(max. temperatura 25°C, max. wilgotność 65 %" max prędkość powietrza w osi strumienia 0,3 - 0,5 mis);
-/ latem (max temperatura nie powinna przekroczyć aktualnie panującej tem2peratury zewnętrznej o więcej niż: 3°C przy zyskach ciepła jawnego 50 W/m2
-/ okresy przejściowe —temperatury wewnętrzne nie powinny spadać poniżej temperatury obliczeniowej, a wilgotność względna w skrajnych przypadkach nie powinna przekraczać 70 %.
3. Określenie ilości powietrza wentylacyjnego w kuchni.
Podstawą do określenia ilości powietrza jest bilans ciepła jawnego sporządzony dla okresu letniego w oparciu o obcienieplne pomieszczenia [wzór uproszczony]:
L1 [m3/h] = 3,6Q /1,2j{deltat}
Q - ciepło jawne [Wat],
(deltat} t—t, [°C],
- temperatura powieta wywiewanego, względnie pomieszczenia [°C],
- temperatura powietrzbyiewanego [°C],
1,2 - iloczyn ciepła właściwego i gęstości powietrza.
Temperaturę powietrza w powyżej strefy roboczej bez ujemnego wpływu na wymogi higieniczne można powiększyć: na każdy 1 m powyżej 2 m nad podłogą:
-/ w zimie o 1, 0C /m,
-/wlecieo 1,5 °C/m.
Obciążenie cieplne pomieszczenia skiada się z zysków ciepła od nasłonecznienia, oświetlenia, ludzi oraz urządzeń technologicznych wydzielających ciepło.
Przy określaniu zysków ciepła należy przyjmować współczynnik jednoczesności pracy urządzeń zależnie od przeznaczenia obiektu i jego wyposażenia równy 0.6 - 0.8.
Zyski ciepła mogą pokrywać straty ciepła pomieszczenia powyżej +5°C lecz tylko w okresie grzewczym.
Zyski ciepła od wyposażenia umieszczonego pod okapami należy przyjmować w ilości 20 % wydzielanego ciepła.
Zyski ciepła od urządzeń należy przyjmować wg danych technologicznych.
W pewnych przypadkach należy sprawdzić ilość powietrza wentylacyjnego na podstawie zysków wilgoci
L2[m3/h] = W [g/h]/g[xw-xn]
W-sumaryczne zyski wilgoci, g - gęstość pow. nawiewanegokg/m3, xw,xn - zawartość wilgoci w pow. wywiewanym i nawiewanym g/kg.
Ilości powietrza obliczone wg wzorów Li i L2 nie należy sumować, lecz przyjąć wielkość większą.
Obliczona ilość powietrza wywiewanego stanowi łączną ilość powietrza wyciąganego przez okapy oraz przez wentylację ogólną. Jeżeli obliczona ilość powietrza przekroczy 40 wymian w ciągu godziny należy dokonać bezwarunkowo rewizji projektu technologicznego pod kątem:
-/ ograniczenia nadmiernego zgromadzenia sprzętu emitującego ciepło;
-I zwiększenia powierzchni tub kubatury kuchni;
-/ zastosowania osłon przeciw słonecznych maj lepiej po zewnętrznej stronie okien!;
-! zastosowania chłodzenia powietrza wentylacyjnego.
Powyższe zabiegi mogą być zastosowane rozdzielnie lub łącznie.
Krytycznej granicy 40 wymian powietrza nie należy przekraczać, gdyż mimo największej staranności i uwzględnienia wszystkich czynników trudno jest dobrać i zastosować jednocześnie skuteczną i nieuciążliwą wentylację.
4. Okapy.
Obliczenie ilości powietrza wywiewanego przez okap powinno być uzależnione od jego wrmiarów i usytuowania okapu:
V= 2*X*U*w*36OO [iu3/h]
V - ilość powietrza wyciąganego [m3/h],
X - odstęp od górnej krawędzi urządzenia do dolnej okapu [m],
U -obwód okapu [m],
Jako U obwód należy przyjąć dla okapu:
-! przyściennego: U =2 B + L [m},
-I pośrodku: U 2 B +2 L
gdzie B, L -wymiary okapu [m],
(UWAGA: krawędzie okapu powinny wystawać poza obrys grzejnych urządzeń kuchennych nie mniej niż 0,2 m);
Wx - prędkość porywania zanieczyszczeń, (minimalna prędkość porywania wynosi 0,08 mis dla okapu przyściennego i 0,06 ni1s dla okapu usytuowanego pośrodku pomieszczenia) —zalecana prędkość w = 0,10 mis.
5. Organizacja ukladów wentylacyjnych.
Przy projektowaniu instalacji wentylacji mechanicznej należy kierować się niżej wymienionymi zasadami:
-/ usytuowanie nawiewu i wywiewu powietrza powinno zapewnić swobodny ruch powietrza w całym pomieszczeniu bez tworzenia się tzw. "martwych stref";
-! kierunek przepływu powietrza powinien odbywać się od strony, w której nie występują zanieczyszczenia tj. od strony "czystej" do strony " brudnej";
-I zanieczyszczone bakteriologicznie powietrze sali konsumentów ze względów sanitarnych nie powinno przepływać do kuchni;
-! pomieszczenia o różnym poziomie wymagań sanitarnych nie mogą być łączone we wspólny ciąg i układ wentylacji mechanicznej /kuchnia, sala konsumentów, WC!;
-/ nie należy stosować recyrkulacji powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych;
-! urządzenia technologiczne jak trzon kuchenny, kotły warzelne, patelnie, piece itp. wydzielające większe ilości ciepła i wilgoci powinny być lokalizowane pod okapami lub w bardzo małych obiektach pod wyciągami;
-I dla okapów zaleca się stosowanie oddzielnych zespołów wentylacyjnych;
-I okapy powinny być wyposażone w łatwo wymienialne filtry tłuszczowe i zabezpieczenie przed opadaniem skroplin;
-! w kuchni nie wolno stosować nadciśnienia, zaleca się wyrównanie ciśnień (dopuszcza się podciśnienie w małych kuchniach i okresowo w kuchniach średnich, a w pozostałych pomieszczeniach zaplecza kuchennego zaleca się stosowanie podciśnienia z równoczesną rekompensatą nawiewu na komunikację i rozdzielnię, która stanowi barierę dla wydzielanych zapachów. Bilans powietrza w całym zakładzie powinien być zrównoważony);
j
-/ w zakładzie powinno być zapewnione wietrzenie w sposób ciągły np. przez zastosowanie wentylatorów dwubiegowych;
-/ czerpnie powietrza zewnętrznego wyposażone w filtry należy w zależności od ich rodzaju montować zachowując następujące odległości:
-/ ścienne 2,0 m nad poziomem terenu,
-/ dachowe 1,0 m nad poziomem dachu,
-/10,0 m - od wyrzutni powietrza
(zaleca się stosowanie czerpni ściennych. W przypadku czerpni dachowych należy zwrócić uwagę na rodzaj pokrycia dachowego w celu ograniczenia nadmiernego podgrzewania czerpanego powietrza);
-/ instalacja wentylacyjna musi być wyposażona w filtry powietrza;
-/ zasilanie w ciepło z nagrzewnic wentylacyjnych przy wykorzystaniu technologicznego czynnika grzejnego umożliwia utrzymanie właściwych parametrów powietrza w okresie przejściowym poza sezonem grzewczym;
-/ dopuszcza się wykorzystanie istniejących kanałów wentylacji grawitacyjnej dla zakładów
wbudowanych w inne budynki mieszkalne lub biurowe, z tym że wtedy należy utrzyma
w kanałach podciśnienie (wentylatory dachowe) z uwzględnieniem zmniejszenia sprawności na
skutek podsysania powietrza "obcego" przez nieszczelności kanału. Tioczenie powietrza może
być dopuszczalne w przypadku uszczelnienia kanałów np. folią ąluminiową,
a w istniejących budynkach niezbędna jest ekspertyza stwierdzająca drożność kanałów.
6. Materiały.
Wszystkie materiały i półprodukty oraz urządzenia i materiały dodatkowe takie jak np.:
uszczelki, środki uszczelniające, antykorozyjne czy inne muszą posiadać stosowne certyfikaty i atesty dopuszczające do stosowania na terenie RP.
Kanały najlepiej wykonywać z ocynkowanej blachy stalowej przymocowanej do kołnierzy z kształtowników stalowych (z czarnej stali ocynkowanej łub zabezpieczonych przed montażem dopuszczonymi do stosowania środkami antykorozyjnymi) lub z blachy aluminiowej. Kanały należy uszczelniać na łączeniach kołnierzy stosując właściwe uszczelki.
Na wyciągach nie wolno stosować kanałów "Spiro". Kanały wywiewne zaleca się układać ze spadkiem oraz zaopatrzeć w króćce dla odprowadzenia ewentualnych skroplin i otwory rewizyjne niezbędne do czyszczenia i przeprowadzania oględzin. Kanały prowadzone przez pomieszczenia zimne powinny być izolowane termicznie, aby zapobiec wykraplaniu się skroplin.
By nie stwarzać uciążliwości dla okien sąsiadujących budynków sąsiadujących z czerpniami czy wyrzutniami zaleca się stosować czerpnie i wyrzutnie pionowe, które zapewniają prędkość powietrza w osi strumienia w granicach 10 — 15 [misi.
W przypadku stosowania odzysku ciepła, wymiennik powinien być wyposażony w skuteczny dostępny do czyszczenia filtr powietrza.
7. Tłumienie hałasu.
Hałas wytwarzany przez wntylatory przenoszony jest bezpośrednio do otoczenia przez obudowę oraz przewodowo przez kanały do wentylowanych pomieszczeń. W przewodach hałas częściowo jest wytłumiony, a pozostałą część przekraczającą dopuszczalny poziom należy wytłumić sztucznie przy pomocy tłumików.
Wychodząc z zasady tłumienia hałasu w miejscu powstawania zaleca się stosowanie wentylatorów cichobieżnych szczególnie w zespołach wyciągowych ze względu na możliwość zanieczyszczania tłumików.
W sali konsumentów zależnie od standardu należy zapewnić nie przekraczanie 50 dB/A. Hałas na czerpniach i wyrzutniach należy rozpatrywać w aspekcie możliwości powstawania
4
uciążliwości dla otoczenia, a szczególnie ze względu na okna budynków znajdujących się w najbliższym sąsiedztwie.
8. Male zaklady gastronomiczne.
Podane w niniejszych "Materiałach..." wymagania sanitarnohigieniczne odnoszą się do większych zakładów zbiorowego żywienia. W małych zakładach, do których można zaliczyć między innymi:
-/ bary i bufety do ok. 20 miejsc konsumpcyjnych, w których nie prowadzi się produkcji potraw lecz tylko wydawanie lub ewentualnie podgrzewanie dostarczonych posiłków,
-/ bary kawowe,
-/ cukiernie,
-/ pizzernie,
-Ii inne tego typu placówki o małej ilości miejsc konsumpcyjnych,
wymagania te mogą być ograniczone.
Uzgadniac projekty wentylacji mechanicznej zakładów tego rodzaju należy zwrócić szczególną uwagę między innymi na: wielkość zakladu, ewentualną produkcję, rodzaj zastosowanych urządzeń technologicznych. W takich przypadkach zasady podane w niniejszym opracowaniu należy potraktować wybiórczo.
Dla tYci\placówek dopuszcza się łączenie we właściwy sposób wentylację zaplecza i sali konsumentów z wyłączeniem WC (należy przewidzieć zastosowanie takich urządzeń, które będą zapobiegały przedostawaniu się powietrza między poszczególnymi pomieszczeniami).
W przyxadku, jeżeli zyski ciepła są małe --okapy można zastąpić okapami "domowymi" lub grawitacyj
Lkd"637"
Stowatzyszenie PzelzoznayąCóW,fY
mgr in$ermiflek

Panie Puchatek - nie wiem czy odwiedzasz jeszcze forum, ale jakbyś chcieł tym zagiąć sanepidowca to byś się przejechał. Akurat ten warunek dotyczy liczenia wymiany w pomieszczeniach, gdzie wydzielają się szkodliwe substancje i to jeszcze w przerwie działania mechanicznej to wie sanepidowiec bez zaglądania do przepisów.
a teraz cytat z twoich warnków:
par. 150
6. W pomieszczeniach w budynkach użyteczności publicznej i produkcyjnych, których przeznaczenie wiąże się z ich okresowym użytkowaniem, instalacja wentylacji mechanicznej powinna zapewniać możliwość ograniczenia intensywności działania lub jej wyłączenia poza okresem użytkowania pomieszczeń, z zachowaniem warunku normalnej pracy przez co najmniej jedną godzinę przed i po ich użytkowaniu.
7. W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 6, w przypadku występowania źródeł zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia lub źródeł pary wodnej, należy zapewnić stałą, co najmniej półkrotną wymianę powietrza w okresie przerw w ich wykorzystywaniu, przyjmując do obliczania wentylowanej kubatury nominalną wysokość pomieszczeń, lecz nie większą niż 4 m, lub zapewnić okresową wymianę powietrza sterowaną poziomem stężenia zanieczyszczeń.
Obecnie PSSE lub WSSE działają w oparciu o konkretne przepisy i podstawy prawne i nie ma mowy tu o wytycznych.
Natomiast traktowanie wyrywkowo pewnych zapisów zawartych w aktach prawnych bez podejścia do zagadnienia całościowo jest błędnym postępowaniem.
Pozdrawiam

Moim zdaniem powiedział dobrze. Przy projektowaniu hal przemysłowych do wymiany krotności nie bierzemy całej wysokości hali tylko właśnie do około 3-4,5 m w zależności od szkodliwości i intensywności procesów. Gdyby brać pod uwagę całą kubature pomieszczenia i pomnożyć to przez krotność to każda fabryka miała by obok hali drugą która byłaby wentylatorownią...

witam, czy istnieje możliwość przesłania mailem skanu tych wytycznych (całego opracowania)

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.