Deszcz pada więc mam czas!.
Zaczynamy runde 101-szą
Z wymiennikiem miałem na myśli, że go nie przerżnąłem na pół i nie wiem jak jest zbudowany. Co do zasady działania "systemu rury B" - jest on u was w internecie i można całkowicie dowiedzieć się jakie wentylatory proponujecie, sterowanie i tak dalej.
To dla mnie wystarcza - przecież od dawna jestem inżynierem w tej branży, no i staram się produkować wyroby w naszej branży, więc jestem po "fachu".
POnieważ Pan się pyta "co Bartosz zrobił Wallemu" , przedstawie pewne detale dlaczego ten "bohomaz techniczny" jest bohomazem i takim pozostanie,
Odpowiem Panu tylko w jednym detalu , ponieważ wiedza kosztuje i nie zamierzam rozdawać za darmo , tym bardziej konkurencji.
A nie będe Panu "usprawniał" coś ,co właściwie nie da się usprawnić - dla tych co instalują Pana produkt - będzie to pewną nauczką - "nie wszystko złoto co się świeci".
Używa Pan wentylatory osiowe zwane "on line" - (dla prostoty i wygody instalatorów,jest to wentylator montowany na rurze ale tylko dla drugorzędnych instalacji).
Rura "B" tak Panu do głowy weszła, że proponuje Pan w swoim systemie wentylatory , które NIGDY i w żadnym systemie jak świat szeroki nie mają zastosowania do systemów central rekuperacyjnych. U Pana tak, bo tylko w śmietniku można znaleźć złom.
Czy widział Pan gdziekolwiek w jakimkolwiek urządzeniu wentylacyjnym nawiewnym (fan-coil, centrale nawiewne, kurtyny powietrzne - wentylator osiowy?. Jak nie, niech się Pan siebie zapyta dlaczego?
Wadą tego wentylatora jest to ,że naprawdę nie jest on prawdziwym wentylatorem - tylko głośna maszynką wspomagającą niskim kosztem wentylatora, przepływ powietrza ( ale kosztem głośności, mocy silnika, utratą sprężu,jego sprawności, etc).
Pomimo tego, ( wentylatora on-line) że jego wirnik jest wirnikiem używanym zazwyczaj w prawdziwych wentylatorach promieniowych, to zgodnie z mechaniką płynów i teorią wentylatorów , kształt obudowy tego wirnika powinien mieć obudowę pozwalająca na maksymalizację przepływu i wytwarzanego ciśnienia dynamicznego przy jak najmniejszym hałasie i pobranej mocy - czyli obudowę w kształcie pewnej krzywej o kształcie spirali .
Wentylatory używane przez Pana w swoim systemie - są KOŁOWE w swojej obudowie, i nie maja takiej efektywnej obudowy - więc z punktu ich sprawności i teorii o wentylatorach - są złomem.
Nie jest to wentylator jaki POWINIEN byc użyty do systemu.
WNIOSEK Więc, że używasz Pan normalnego śmietnikowego wentylatora ,zamiast profesjonalnego prawdziwego wentylatora. Oszukujesz Pan klientów i swoich :słodowiczowskich" nie douczonych instalatorów.
Nie może Pana system być w JAKIKOLWIEK sposób sprawny energetycznie , kiedy używane wentylatory z założenia są śmieciem, a nie wentylatorami. Pana wentylator nie trzyma charakterystyk , jakie powienien mieć profesjonalny wentylator. jest obudowany blaszkami , których żywotność to parę lat!!.
Jak Pan może coś takiego oferować publicznie Klientom!!.
Postarał sie Pan o dobrego grafika , poszumiał Pan w Internecie i Muratorze i znalazł Pan grupę osób , które zaczeły podziwiać Pana "bohomaz techniczny".
Ot i mamy wyrób, nieważne ,że złom i badziewie, ale idzie, a frajerzy kupują.
Proszę Pana B. , nie wszyscy sa tak tepi jak Pan miewa i niech Pan tej tępoty nie stara się wciskać tym co wiedzą trochę więcej od Pana.
Gdyby Pan chodził do jakiejś szkoły - wiedział by Pan to od razu - i NIGDY nie dotknął takiego wentylatora do ręki , a tym bardziej ni eproponował do swojego systemu.
Mam nadzieję,że chociaż troszkę Pan rozumie moje oburzenie na Pana dzieło ,hmm..chciałem poqwiedzieć BOHOMAZ !!
No, leci szkwał, czas na wizytę w barze...
Wally
ps
takich "kwiatków " jak wentylator ma Pan więcej w swoim systemie rury "B" Panie B.
Ale nie płacą mnie aby Pana uczyć.