Co do źródła oszczędności to trzeba zadać sobie pytanie skąd się biorą, bo moim zdaniem w obu przypadkach niezleżnie czy na obiekcie będą zainstalowane urządzenia LEO czy VOLCANO zasługi pana Miecia będą takie same. W drugim przypadku niestety, jeżeli będzie chciał zmienić obroty będzie się musiał trochę nachodzić :)
Jak widzę Ci co wypili już trochę mleka nie są w stanie odpowiedzieć na moje rzeczowe pytania, które oprócz niwątpliwie kąśliwych uwag się zostały zawarte powyżej. Czyżby brak wiedzy na ten temat, a odpowiedzi mogły by potwierdzić tylko moje przypuszczenie, że sterowanie w LEO w trybie AUTO bez zaworów pozwala na pracę jako grzejnik w przypadku braku zapotrzebowania na ciepło?
Myślałem Grzejniku, że przynajmniej na jedno z nich odpowiesz, skoro masz doświadczenie, ale wygląda na to, że nie wykorzystywałeś sterowania VAV, a tylko zmianę prędkości z jednego miejsca. Może odpowie ktoś, kto takie sterowanie już stosował.
Ponieważ również podejrzewałem, że Wojtek związany jest z LEO miałem nadzieję, że dostanę odpowiedzi związane z VAV, które w obecnej postaci moim zdaniem nie działa dobrze. Zamiast tego jestem postrzegany jako przedstawiciel producenta Volcano... szkoda.
Nigdzie również w moich wypowiedziach nie padło stwierdzenie, że sterowanie prędkością wielu urządzeń jest złym rozwiązaniem. Uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie ale pomysł już chyba od dawna jest znany.