>> Już za parę lat...]
>> NIECH ŻYJE NIECH ŻYJE NIECH ŻYJE
>>
>>Piszę do ciebie ten list na kolanie, bo jest okazja podać przez sąsiada,Pana Mietka. Wiesz, tego z naprzeciwka. On jeździ do was czasem Tirem. Mogę więc pisać prawdę, jak u nas teraz jest, i coś napisać.
>>
Namawiałaś mnie gorąco abym głosowała, a ja głupia zostałam w domu. Oni wygrali i zabrali się za budowanie tej swojej IV RP. Długo triumfowali a na ludzi spadł jakiś taki smutek głęboki. Porażenie?
Oj pozmieniało się wszystko siostrzyczko. Oczywiście nie od razu.
Najpierw zmienili konstytucję. Potem zlikwidowali Trybunał Konstytucyjny. Jak okrzepli, rozwiązali parlament. Protestujących pozamykano. Rządzi nami teraz dożywotnio Marszałek.
W sklepach trudno coś dostać. Winią za to spekulantów. Wprowadzili kartki na cukier i benzynę. Podobno mają wprowadzić na mięso. Telewizora nie oglądam bo obrzydzenie mnie bierze. Tylko przemówienia i stare brazylijskie seriale. Mąż na strychu radia słucha wieczorami. Zakłócają strasznie ale zawsze idzie coś usłyszeć z wolnego świata.
Do kościoła nie chodzę. Gdybym chodziła, to by dodatkowe kartki dali.
Zawzięłam się i nie chodzę. Dzieci mają w szkole religię - 10 godzin w tygodniu. Innej historii teraz się siostrzyczko uczą, oj innej. Nie uwierzysz ale na czele strajku w 80 stał Marszałek. W 89 doszło do rewolucji, wyrżnęli czerwonych.
Oczywiście są tacy, którym żyje się dostatnio. Do partii się zapisali.Oczywiście tej jedynej bo inne zdelegalizowano. Mają swoje sklepy z firankami, Ich dzieci jeżdżą na kolonie. Niektórym wolno używać Internetu.
Ci z samej góry mają komórki i własne auta. Władza nam się rozrosła i rozpasła.
Jest i ruch oporu, czasem dorwą kolaboranta. Jak kobieta to głowę na łyso ostrzygą a jak facet to lepiej nie mówić. Policja wściekle ich szuka. Ludzie pomagają mimo, że można za to do obozu pracy na dziesięć lat trafić.
Trzymajcie się ciepło i myślcie o nas.
Twoja siostra, Anna
ps. Dziękuje serdecznie za paczki, dzieciakom strasznie smakowała czekolada i pomarańcze!