Mnie to również niewiele interesuje dopóki będzie Pan obalał cokolwiek swoimi "podejrzeniami".
Natomiast dla pogorszenia humoru podpowiem że obliczenia ozc uwzględniają poziomą konfigurację przegród a tym samym również i okna :)
Mnie to również niewiele interesuje dopóki będzie Pan obalał cokolwiek swoimi "podejrzeniami".
Natomiast dla pogorszenia humoru podpowiem że obliczenia ozc uwzględniają poziomą konfigurację przegród a tym samym również i okna :)
...no ale skąd PAN może o tym wiedzieć ?
Może nie tylko TB, bo wszystkie firmy od okien połaciowych podają 1,1W/m2xK czyli tyle samo co ten sam pakiet szyb w oknie pionowym.
Panie TB. Prosze wyjasnic skad te Pana podejrzenia. Z czego ma niby wynikac to zwiekszone zuzycie?
Robiłem pomiary z pudełkami (termosami) ze styropianu nie z szybą, ale proporcje są zapewne podobne.
Emisja ciepła przez pakiet szyb pionowo i poziomo jest identyczna w przypadku podczerwieni i przewodzenia, ale konwekcja z pakietu poziomego jest wielokrotnie większa, więc i zużycie energii dla utrzymania stałego dT w pakiecie poziomym jest znacznie większa niż w pionie.
Może nie tylko TB, bo wszystkie firmy od okien połaciowych podają 1,1W/m2xK czyli tyle samo co ten sam pakiet szyb w oknie pionowym.
No bo ile mają podawać tych współczynników ? Jeden wsp. co 10 stopni nachylenia ?:) Powtarzam ..uwzględnia się ten fakt poprzez współczynniki korekcyjne
Pewnie tak jak w przypadku mostka termicznego 10 % Panie Bardzo Smieszny!
Pewnie tak jak w przypadku mostka termicznego 10 % Panie Bardzo Smieszny!
Panie "wentylacja zależy od pogody i wysokości" i wiele innych dzołków ... już się tutaj wygłupiłeś wielokrotnie więc nie wracaj do wojny - bo jak zwykle skończysz tekstem "dziękuję za radę"
Odnośnie mostków 10% to sorRy... jest to zgodne ze sztuką budowlaną o której nie ma Pan kompletnie pojęcia i co jak zwykle Pana zdziwi ..moje obiekty z tymi założeniami funkcjonują wyśmienicie a w Twoich klienci mają grzejniki elektrycznie 10-cio krotnie przewymiarowane - Panie ...DYLETANT !
czemu wstyd inż. przynosisz?
-oczywiście, że wentylacja grawitacyjna zależy od warunków pogodowych.
-kretynizmem jest dawać 10% na mostki bo wyjdzie, ze wiecej ciepła tracimy samym mostkiem niż całkowite straty domu. (co już wyżej uzasadniałem)
- oczywiste jest i nie ma żadnej w Polsce i na swiecie firmy która grzejniki elektryczne dawałaby tym mniejszej mocy im lepsza jest izolacja. grzejnik ma termostat i zużyje tyle energii ile potrzeba.
Nie chwal się wiecej , ze kupiłes mature.
W 2002 jeszcze na studiach zrobiłem OZC jednemu kolesiowi co dom stawiał. Wyszło mi 8,5kW. Oczywiscie liczylem wszystko wg. programu z dodatkami na strony swiata, ilosc przegrod chłodzących, dodatkami na mostki termiczne itd. Wstawiliśmy mu pompe ciepła 9,5kW mocy. Na taką też moc zrobione są odwierty. O dziwo pompa działa, rachunki za prąd są niskie, facet ma w domu ++21-22C zimą i jest happy. Jakoś te 100000% więcej mocy na mostki nie wpłynęło na zwiększenie zapotrzebowania na ciepło. Jakoś to, że zaizolował od zewnątrz, jak wszycy nie zwiększyło mu rachunków o kolejne 10000000%. Dziwne prawda? Przecież powinno wszystko uciec fundamentem i mostkami.
Dobieranie, czy raczej brak doboru grzejników elektrycznych i wstawianie ich z moca o 10 razy większą niż potrzeba świadczy o totalnym braku wiedzy. Jak pokój potrzebuje 200W mocy to po cholere wstawiać grzejnik 2kW? Wymówka, że po to jest termostat to następny kamuflarz i próba odwrócenia uwagi od niewygodnych faktów. Duży grzejnik włączy się na chwilę i podniesie temperaturę pobierając dużo więcej prądu niż mniejszy. Mały z kolei będzie chodził dłużej. Na koniec dnia wyjdzie na to samo. Oba pobiorą prądu za tyle samo kasy. A 10 krotne przewymiarowanie to margines bezpieczeństwa żeby chronić własną dupę jak się nie ma pojęcia o stratach ciepła i o tym co się robi.
O oczywistym fakcie jak różnica w cenie grzejnika 300W-2kW już nawet nie wspomne.
szkoda. że tekstu ni razumiesz , o czym sie piesze.
Witam,
chetnie spojrze na obliczenia, choc zdaje sie ze juz blad zostal zlokalizowany, jak mozesz prosze o przeslanie na dut77@o2.pl. Pozdrawiam, dud:>
Panie Wojtku, a czemu ma nie działać? Nie zmienia jednak absurdu jakim jest OZC itp. Może jaśniej i jeszcze raz.
W wielu podręcznikach fizyki budowli (nie tylko naszych ) znajduje się rysunek domu ze strzałkami obrazującymi ucieczkę ciepła, 3-10 podłoga, 30-35 ściana, .... itd zapewne spotkał się Pan z tym. Otóż, żeby autor podpisał "to" -w moim domu taki jest procentowy rozkład emisji ciepła- nie miałbym nic przeciwko temu, ale że tak jest zawsze to ja się nie zgadzam. Dalej powstał sobie taki modelowy dom i teraz do niego "fachowcy" od ogrzewania centralnego dopisali program. Proszę przeczytać w założeniach OZC , że jest to program oparty na centralnych systemach ogrzewania i dla firm (jest lista) .
A dlaczego ? w domach izolowanych o małych potrzebach ciepła nie stosuje sie centralnego rozprowadzania ciepła, więc i nie trzeba liczyć mocy systemu. Kazdy grzejnik ma swój percyzyjny termostat i zużyje dokładnie tyle co potrzeba. A koszty!?? materiał + montaż na 200 m2 dom to 5000 -8000zł przy 100W/m2 (różnica miedzy 5000 a 8000 zależy czy wiecej podłogowego czy grzejników) i 4000-7000 zł przy 40W/m2, więc o jakich kosztach mowa!??
W Pana liczeniu więc się wszystko zgadzało bo dom był dopasowany do wzorów!!!
A absurdy?
Wyliczył Pan dom kolegi na 150 kW/m2 rocznie ( w lepiej izolowanych pomp się nie stosuje) czyli ucieczka ciepła przez mostek ściana fundament = 10%
Pan Kloss podobnym liczeniem dając 30cm wełny na zewnątrz, w podłodze i dachu "zszedł" do 19kWh/m2 rocznie, a przecież mostek termiczny ściana grunt jest dokładnie taki sam czy jest na zewnątrz 5cm wełny czy 30cm.
Ps. Czy do klimatyzacji w domach zużywających 40 kWh/m2 rocznie też dawałby Pan splita mocy 80W na pokój 20m2?
Skończ Wojtku dyskusję z tym gościem bo ja sie już nauczyłem że nie warto dykutować z dyletantem pokroju T.B. i kufla (jego fake nick). Ich znajomość branży opiera się na broszurkach i wydumanych z nich teoriach opartych na wróżeniu z fusów.
Tematy na forum