Panie Piotrze,
Chcialem przeprosic za moich kolegow z forum za ich niezbyt uprzejme teksty i glupie komentarze ktore rzucaja niezbyt dobre swiatlo na branze wentylacyjna i ogrzewcza.
Jesli chodzi o Panskie pytanie... Odpowiedz nie jest tak prosta jak mogloby sie wydawac.. Na chwile obecna nie jestem Panu w stanie zbyt wiele doradzic gdyz mam zbyt malo informacji. Generalnie ilosc odciaganego powietrza (a co za tym idzie srednica przewodu wentylacyjnego) okapu zalezy od wielkosci okapu, ale takze moze zalezec od czynnosci jakie beda sie pod tym okapem odbywac (smazenie, gotowanie itp). Okap powienien byc starannie dobrany aby zapachy, para wodna, a takze gorace powietrze unoszace sie z kuchni, frytkowinicy itp, zostalo przez ten okap wychwycone i odprowadzone na zewnatrz. Oczywiscie poniewaz sa to stosunkowo duze ilosci powietrza kanal wentylacyjny moze byc rowniez rowniez calkiem duzy. Poniewaz wspomina pan o kuchni gastronomicznej srednica 150 mm dla okapu moze nie byc wystarczajaca aby zapewnic odpowiedni przeplyw powietrza. Mozna zwiekszyc predkosc powietrza w kanale wentylacyjnym jednoczesnie zwiekszajac ilosc powietrza ale pojawia sie wtedy problem halasu oraz cisnienie dyspozycyjnego wentylatorow. Najlepszym rozwiazaniem bedzie jesli skontaktuje sie Pan z jakims biurem projektowym, ewentualnie zamiesci bardziej szczegolowe informacje.., moze jakies zdjecia, albo rysunek, szkic systemu o ktorym Pan pisze, choc szczerze mowiac obawaim sie ze na tym forum nie znajdzie sie zbyt wielu ludzi ktorzy beda mogli Panu sluzyc fachowa pomoca i porada..:-(.. Jesli zyczylby Pan sobie bardziej szczegolowej porady prosze o kontakt rsotola@o2.pl.
Pozdrawiam
Rafal