Proszę o pomoc.
Kupiłem kocioł dwufunkcyjny ARISTON micro Genus 21MFFI. Zainstalowałem go w pomieszczeniu kuchennym. W trakcie odbioru instalacji wentylacyjnej i kominowej przez Zakład Kominiarski pojawił się problem. Na podstawie &154.1.obwieszczenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 4.02.1999 : "W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin, a także jeśli powietrze do spalania dostarczane jest z zewnątrz bezpośrednio do paleniska z zamkniętą komorą spalania szczelnym kanałem, stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione."
Ponieważ w tej samej kuchni jest zainstalowana kuchenka gazowo elektryczna z okapem odmówiono mi pozytywnej opinii, a tym samym przyłączenia gazu. Zaznaczam iż w wspomnianej kuchni znajduje się kratka wyciągowa wentylacji grawitacyjnej. Rozumiem dbałość o bezpieczeństwo. Dlatego właśnie kupiłem super bezpieczny kocioł z zamknięta komora spalania. Ale będąc inżynierem mechanikiem energetykiem, znając zasadę działanie kotłów z zamkniętą komorą spalania zastanawiam się nad celem i interpretacją takiego zapisu, wręcz chciałbym spróbować wykluczyć okap kuchenny(z samodzielnym kanałem wyprowadzonym na dach) z kwalifikowania do wentylacji mechanicznej, a kwalifikować go jako odciąg miejscowy, a tym samym nie będący przeszkodą do pozytywnej opinii kominiarskiej. Przy okazji proszę o pomoc w znalezieniu przepisu określającego minimalne wymiary kratek wentylacji grawitacyjnej (znalazłem jedynie minimalne wymiary kanałów kominowych).
Z poważaniem Henryk DZIDA