Robin nie będę trzymał Cię w niepewności: Ciepłownictwo Ogrzewanie i Wentylacja 1997 r. Nr.11 od str. 34 Dr inż. Edmund Nowakowski: Strumień objętościowy powietrza w przewodach wentylacji grawitacyjnej. Choć sam mam opory polecania artykułów twierdzących, że grawitacja działa w kierunku nieba i wielokrotnie PN-83/B 03430 uważam za idiotyzm. To do wprowadzenia wymogów abyś mógł oddychać tak jak Niemcy wg. DIN 1946 powietrzem o koncentracji CO212 st C, to nie zechce ci się otwierać okien i wietrzyć! Wtedy tak jak Ci radzą możesz "wspomagać grawitację" wentylatorem, ale nie ogrzeje ci to domu, ale z uwagi na opory ten komin o He =2 m jest lepszy. Tylko jak kominiarz zobaczy u Ciebie wentylator, to spadnie z krzesła. Pamiętaj moje rady: jak się zdecydujesz na oszczędzanie ciepła, to Broń Boże nie daj mu podpalić rekuperatora gazetą! Pamiętaj: Kominiarz, to wielkie zagrożenie w domu! Fachowiec znający PN nawet na oko określi fi=150 mm i oceni,że 2.5 m to nie 18 m! Nie dość że Ci takie "fachowiec" nic nie policzy, to jak wielkie jest to zagrożenie, to odsyłam na strony zepiut.pl. Jako cały naród słusznie czepiamy się tych od Katynia, a podobno tylko w Polsce 7000 osób co roku ginie z uwagi na fuchę jaką odstawiają kominiarze! Ale tego nie udowodnisz, bo w sądach najgorzej jest udowodnić, a dla "fuchowców" zrozumieć, że grawitacja działa do ziemi, a nie do nieba. Zgłaszałem już wniosek, aby grawitację wprowadzić do budownictwa z uwagi ciężar właściwy CO2. Podobno ludzie w kościołach już mdleją. Wiesz jaki jest teraz pęd do modlitwy, to dobrze. Ale jak jest jeden sam w kościele to dobrze, a jak są tłumy, to kto odpowiada za owieczki mające problemy z oddychaniem i w takich warunkach w poczuciu szczęścia odchodzące do nieba? "Robin" pamiętaj moje słowa: modlitwą głupoty nie uleczysz! No chyba że staniesz się zielony i CO2 będzie ci potrzebne, wtedy uznam , że to ja się mylę! Ale wtedy nawet Kukuczka się zoriętuje, że ty już sam produkujesz O2! Ty wiesz Ty jakie będą za to premie w UE! Ale wtedy potrzebny będzie Ci chlorofil. Wybieraj!