Kiedys rozmawialem z jednym z producentow klimatyzatorow... Powiedzial mi ciekawa rzecz... Wiekszosc firm zajmujacych sie sprzedaza klimatyzatorow swoje produkty sciaga z Chin... Zeby bylo ciekawiej oznajmil mi ze te klimatyzatory sa produkowane w tej samej ogromnej fabryce... Tylko nalepkami sie roznia...:))).. Nie wiem ile w tym prawdy..., ale gosc wygladal na osobe dosyc wiarygodna... Wracajac do Twojego pytania... Nie sadze aby te jednostki gorsze zbytnio roznily sie od jednostek najlepszych... Tak naprawde jak we wszystkim w przypadku klimatyzatora placi sie przewaznie za marke... Choc nie tylko i wylacznie... Wspolczynnik COP o ktorym sie tak szeroko pisze i mowi jest tez bardzo wazny..., aczkolwiek mysle ze te klimatyzatory nie roznia sie zbytnio tym wspolczynnikiem... Nalezaloby raczej szczegolna uwage zwrocic na kwestie gwarancji..., na koszty serwisu.. W takim klimatyzatorze bardzo istotne sa elementy ktore ulegaja zuzycie..., jak zawor rozprezny..., jak wentylator.. Ale producentow wentylatorow i zaworow rozpreznych jest niewielu..., wiec istnieje duze prawdopodobienstwo ze te same urzadzenia sa uzyte conajniej w polowie z nich. Uwazam, oczywiscie kazdy moze miec odmienne zdanie, ze tutaj nie ma duzego ryzyka w kupieniu klimatyzatora ze sredniej polki...
Pytanie tylko co przedstawiaja te firmy w swoich ofertach... Czy montaz takze jest w tym uwzgledniony??, czy tylko dostawa... Prosze takze zwrocic na wage jednostki/ek zewnetrznej/ych..., czy nie bedzie to mialo wplywu na obciazenie dachu/sciany na ktorej bedzie zamontowana...
Osobiscie wybralbym opcje ponizej 15000 zlotych... Oczywiscie wszystko zalezy od tego co jest zawarte w danej ofercie...
Pozdrawiam serdecznie.