Mam zamiar zaprojektować wentylację w lokalu gastronomicznym. Będą to pomieszczenia : kuchnia, jadalnia na ok 60 osób , zmywalnia , pomieszczenie na odpadki, magazyny i inne pomocnicze. W kuchni powinien być okap. Mam kilka pytań:
1. Rozwiazanie 1
Czy dobrym rozwiazaniem będzie zastosować okap nawiewno wywiewny np firmy Jeven wychwytujący 99 % zanieczyszczeń włączony do centrali nawiewno wywiewnej z odzyskiem glikolowym? Układ nawiewny dostarczał by powietrze do okapu, kuchni i innych pomieszczeń pomocniczych w kuchni oraz do jadalni. Jak sterowany powinien byc okap i jadania bo przeciez okap nie zawsze dziala a jadalnia nie zawsze jest pełna ludzi?
2. Rozwiązanie drugie
Okap nawiewno wywiewny podłączony do centrali nawiewnej i wentylatora wywiewnego dachowego. Centrala nawiewała by powietrze do okapu i wszystkich innych pomieszczeń pomocniczych oraz do jadalni. Jak w takim razie sterowany powinien byc okap , bo przeciez nie zawsze on działa?