Przymierzam się do otwarcia niewielkiego lokalu gastronomicznego z kuchnią otwartą. Część główna to około 40-50m2 i pozostała część na magazyn oraz toalety około 30m2. Sprzęty gastronomiczne to grill, frytownica, oraz piec konwekcyjny i opiekacz.
Wiem już na pewno, że nie będzie budżetu na okapy JEVENa, gdyż sam okap to 30-40tyś zł. Zapewne zastosuje zwykły okap indukcyjno-kompensacyjny nawiewno - wyciągowy za około 3-4 tyś.
Pozostaje jeszcze kwestia dalszej wentylacji lokalu. Chcę to zrobić z głową, bez zbędnych kosztów. Prowadziłem wiele lokali gastronomicznych z różnymi systemami wentylacji i niektóre to przerost formy za dziesiątki tysięcy złotych. Wiem, że można zrobić to prosto ale z głową.
Z jakimi kosztami powinienem się liczyć? Ile kosztuje sam projekt a ile montaż z urządzeniami? Czy ktoś z Was chciałby się podjąć projektu czy montażu takiej instalacji? Lokal w Warszawie.