Gość: goscnowy
2019-02-23 15:52
wentylacja w lokalu gastronomicznym
Witam Wszystkich

Jestem na etapie wyboru lokalu w którym ma powstać zakład kateringowy.
Wiem że niezbędna będzie wydajna instalacja wywiewno- nawiewna.
Mam na oku lokal o łącznej powierzchni 116m2. Obecnie są to 2 sąsiadujące lokale w parterze bloku mieszkalnego. W każdym z nich znajduje się piec gazowy 2- funkcyjny z zamkniętą komorą spalania oraz pion wentylacji grawitacyjnej.
Chciałbym wymontować 1 piecyk, a przewód spalinowy (fi 200mm stalowy ) wykorzystać jako wywiew, a na ścianie budynku zamontować czerpnię. Czy takie rozwiązanie będzie skuteczne i prawnie dozwolone? Co w takim wypadku z wentylacją grawitacyjną ? W lokalu jest przewidziany jeden duży okap pod którym znajdą się kuchnie gazowe o łącznej mocy palników 70kW oraz 2 piece konwekcyjne.

pozdrawiam