316
305
Strefa ekspertów HVACR

Smród z lokalu gastronomicznego.

Mieszkam na ostatnim pietrze 4-piętrowego domu. Na parterze w miejscu sklepu z antykami otworzył się kebab. Od tego czasu w mieszkaniu czuje się smród z lokalu. Wygląda na to, że kratka wentylacyjna w lokalu jest na tym samym kanale wentylacyjnym co kratka u nas. (w lokalu jest jeszcze okap, ale na wydzielonym przewodzie wentylacyjnym)
Czy pomieszczenia w których prowadzi się proces pieczenia można wentylować wspólnym kanałem wentylacyjnym ?
Od czego rozpocząć wojnę ?

W wytycznych do opiniowania dokumentacji projektowej w zakresie wymagań sanitarnohigienicznych (opracowanie Stanisław Borysiuk), punkt 2.10 jest wyraźnie zaznaczone, że przewody wentylacyjne dla mieszkań i zakładów gastronomicznych muszą być oddzielne.
Może zatem powinieneś zacząć od opinii sanepidu...

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.