Powiedziałm Ci Gnomie, że nie będę z Tobą polemizował, ponieważ ZAWSZE w swoich pseudo-elaboratachnie NIE stosujesz zasady równości w swoich dyskusjach. Podajesz przykłady z poziomu A, a porównujesz je do poziomu B. Carrier czy Trane są dużymi firmami - ale NIE robią np. kratek wentylacyjnych - czy to ich deklasyfikuje jako firmę?. Bo mnie tak włąsnie traktujesz. Dla Ciebie, ponieważ ktoś jest lepszy w czymś tam w produkcji , a ja nie, to znaczy,że jestem neptek i nalepiej w krzaki ze mną. Inni Produceni w kraju robią INNE rzeczy niż ja - JA robię dobrze w mojej dziedzinie - a oni dobrze w swojej. Jakoś tego właśnie nie potrafisz zauważyć i docenić. Oczywiście doceniasz innych ale nie mnie, ponieważ w jakiś pokrętny sposób - na mnie można wchodzić jak kulawa koza na drzewo - a innych się boicie - bo albo wam przykręcą kurek - albo pracę się straci. Ze mną jest wolna amerykana. Ja NIC nie mam do innych ani inni do mnie. My producenci z innych branż - Nie porównujemy się - bo nie ma takiej możliwości. (Chociaż tacy jak ty - ciagle mają takie zapędy..). Każdy z nas pracuje na innych poziomach sił wytwórczych i możliwości. np; VTS to nie KOSS i żaden z nas nie robi tego samego. VTS nie potrafiłoby zrobić takich kanałów wentylacyjnych- jak ja ich central . Ja osiągnałem szczyt technologiczny w produkcji kanałów wentylacyjnych - inni w produkcji kratek wentylacyjnych, czy dużych central. Czy oni są lepsi?, a ja gorszy? lub vice versa? Gnomie - Ty po prostu masz malutki wizjer w swojej główce , cienki horyzont, jesteś niedoświadczonym gadaczem i nawet nie staram się Ciebie przekonać - jesteś po prostu tępy w dziedzinie produkcji i nie zdajesz sobie sprawę, jak swoim pisaniem objawiasz się jako abnegat techniczny. Ty Gnomie czytasz literaturkę (przepraszam beletrystykę) - kiedy inni opracowywują technologie produkcji , narzędzia, maszyny, technki MRP, ISO-9001;2000. Ty Gnobie żyjesz w świecie literek i karteczek! NIC nie wiesz jak się organizuje produkcję wielko lub małoseryjną, oblicza statystyczne błędy i tolerancje wyrobów i części. Prawdopodobieństwa wadliwej serii , badanie póbek materiałówych i szukanie nowych materiałów i technologii- celem potanienia kosztów produkcji i bycie bardziej kompetetywnym na rynku. Dam Ci przykłąd; czy wiesz ,że ilość godzin na wyprodukowanie centrali rekperacyjnej CR-1 (1998) do typu VX -(rok 2001), zmnijeszyła się 20-krotnie!. Teraz wiesz DLACZEGO np. mogłem obniżyc cenę?. Ponieważ zastosowałem NOWE technologie produkcji, które SAM wymyśliłem!. Dla mnie to jest sukces zawodowy - zmniejszyć czas montażu!I kiedy widze te stare konstrukcje rodzimej produkcji (np. Pro-Vent, etc) - to ja wiem DLACZEGO jego są droższe ( bo mogę ocenić poziom technologiczny jego produkcji)- a TY nie - bo Ty tylko widzisz nalepki na centrali , jej kolorystykę iogólny obrazek. A wymadrzasz się okrutnie!!, czego TY ni ewiesz nt central rekuperacyjnych - i co to powinny one miec i jak a jest dobra i jaka jest zła.Więc kiedy JA czytam takie wymądrzenia- to zalewa mnie żółć - to WY nic nie wiecie i do czasu kiedy wam palcem nie wskaże o co chodzi - to będziecie bredzić w kółko to samo.
Jeśłi JA jestem ekspertem w produkcji kanałów wentylacyjnych na światowym poziomie technologicznym - to nie mogę być ekspertem i producentem np; chillerów - jedno z drugim się nie trzyma kupy. Ale Chilery nie są najważniejsze, ani też moje kanały- to Ty własnie starasz się ustawić sztuczną granicę i poziomy , których nie ma. Ja mogę najwyżej się mądrzyć na stronach - czego to ja nie wiem nt chillerów (ale tak naprawdę, to wiem tylko informacje katalogowe, a nie producentckie). Jeśli ja produkuje centrale rekuperacyjne najwyższej jakości (to jest moja producenta opinia) i nie kopiowalnej technologii ich produkcji - to nie oznacza ,że jestem specem od chillerów i central o wydajności np;100 tys m3/h lub więcej - ALE na pewno wiem bardzo dużo nt central rekuperacyjnych - BO JE PRODUKUJE Gnomie!. Co TY możesz właściwie wiedzieć nt central ??. Tak,że jak widzisz, IEDZA wychodzi od ŹRÓDŁA! od twórcy ! Więc skąd żeś ty spadł?. Nie porównuj mnie z innymi firmami głąbie, bo tego nie potrafisz i nie jesteś w stanie (od tego są rzeczoznawcy) - TYLKO porównaj się ze mną TY - JA. Co ty zrobiłeś dla dobra Polski i jej wiedzy technologicznej- i co Ja zrobiłem dla dobra Polski i jej wiedzy.
Kiedy (Ty i Ja) zaczeliśmy krucjatę na polu wentylacji i jakie duże projekty budowlane ukończyliśmy i jakie mamy ukończone uczelnie?.
Jakie ciekawe technologie stworzyliśmy (lub wdrożyliśmy) i czy mamy udane produkty na rynku (nie mówmy o sprzedawaniu importu - bo to nie nasze)Co żeś ty gadaczu, od n-tej potęgi, w życiu osiągnał ciekawego? Bo MÓJ życiorys to zna każdy!. Za osiągnięciami ZAWODOWYMI zawsze przychodzą pieniądze!. To jest prawda od czasu Fenicjan (mówimy o kasie). Sukces finansowy SAM nie przychodzi - Ja swoje zarobiłem ciężką pracą - ale też i moją wiedzą. To , że Cię stać na komputer i modem - to jeszcze za mało synu, abym musiał na twoje poniżające listy więcej odpowiadać....
ps
NADAL Gnomie NIC nie powiedziałeś nt taśm. Zataśmowało cię?
Bo kiedy ja wygłoszę swoją opinię na Forum - to jest to "moja megalomania" lub beletrystyka - kiedy natomiast Ty Gnomie i inni podobni - coś powiedzą - to poważna dyskusja...doświadczonych inżynierów (pisarzy)