319
305
317
Strefa ekspertów HVACR

problem ze stukaniem w kaloryferze (lub jak inni w tym ja to odczuwają) odgłos jakby kapiącej wody w kaloryferze

Dzień dobry wszystkim, zaczął się sezon grzewczy. Ruszyła ciepła woda w kaloryferze i zaczął się problem ze stukaniem w kaloryferze (lub jak inni w tym ja to odczuwają) odgłos jakby kapiącej wody w kaloryferze. Taki stuk/kapanie strasznie rezonuje. Gdy nie ma sezonu grzewczego nic nie stuka/kapie. Teraz nie pomaga odpowietrzanie (woda leci z grzejnika przy odpowietrzaniu), nie pomaga zakręcanie kurka głowicy do 0 lub 1. Problem występuje na każdym z kaloryferów. Zaczyna jeden kaloryfer "grać", potem drugi, a potem trzeci i czwarty. Czasem to stukanie jest tak głośne, że potrafi wybudzić ze snu. Śpię w zatyczkach ale na co dzień trudno nawet wysiedzieć w pokojach. Teraz np. siedzę w kuchni.
Mieszkam na ostatnim pietrze. Blok z lat 60. Wizyty w spółdzielni mało dają. Po wizycie miejscowego specjalisty jest lekka poprawa tzn. przerwy między atakami stukania zrobiły się dłuższe, wzrosły z minuty do paru minut, czasem nawet 15. Jednak problem jak był tak jest dalej.
Czy wymiana kaloryfera na stary żeliwny model coś by dała? Co robić?

Jeśli stukają kaloryfery, może to wynikać z problemów z ciśnieniem w instalacji lub z nieodpowiednim przepływem wody. Wymiana kaloryferów na żeliwne modele może pomóc, bo lepiej utrzymują temperaturę i są mniej wrażliwe na wahania ciśnienia. Jednak warto też sprawdzić instalację – być może problem leży w zaworach, pompach lub konieczności regulacji ciśnienia w systemie. Jeśli spółdzielnia nie pomaga, warto rozważyć konsultację z innym fachowcem.
Spróbuj poszukać też porad

Z kim można się jeszcze kontaktować w takich kwestiach bo mam podobny problem, a spółdzielnia jedyne co pomogła to próbowała odpowietrzyć kaloryfer ale to nie pomogło. Jak to stwierdzili budynek jest stary i tak rury działają, że czasem musi być coś w nich słychać. Dodam jeszcze że nadal mam żeliwne kaloryfery.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.