Wybrałem Kostrzewa/.../
Jestem z Małopolski i właśnie ubiegam się o dotację na kocioł na pelet. Wybrałem kocioł Kostrzewa EII PELLETS 16 kW z certyfikatem Ecodesign, ale jeszcze go nie użytkuję, bo dotacja rusza od lipca. Dlaczego wybrałem tego producenta? Bo spełnia chyba najlepsze warunki pod względem komunikatywności z klientem, doradztwa i informacji. Otwarci na rozmowy nawet telefoniczne co bardzo było dla mnie ważne, bo nie będę jeździł po wszystkich fabrykach pieców, by wybrać ten najodpowiedniejszy. Są liderem kotłów eko na pelet- widziałem na internecie notkę o tym, że wygrali konkurs Top Ten na najlepsze kotły. Poza tym co do samego pieca, to pisałem, że posiada certyfikat, czyli został przebadany przez jednostkę akredytowaną pod względem emisji prądu i spalania (a nie wszystkie piece są przebadane pod tym kątem i wtedy możemy kupić "bubel"). Serwis widzę, że ma wysokie noty, a to ważne, bo po zakupie pieca nie zamierzam przez dłuższy czas wymieniać na własny koszt ewentualnie wadliwych części. Tu gwarancja jest na pięć lat. Inwestuje od razu w ten rodzaj pieca, gdyż już wiem, że nie opłaca się kupować pieca piątej klasy, a najlepiej zaopatrzyć się w kocioł właśnie z certyfikatem Ecodesign, bo podobno do 2020 roku na terenie całej Polski zainstalować będzie można w domu jedynie kotły z certyfikatem, a piece piątej klasy również kiedyś, K-I-E-D-Y-Ś zostaną wycofane z produkcji i użytkowania.. Tak więc jeżeli chodzi o dotację to uważam, że najlepsze rozwiązanie jak dla mnie, to tylko z tą firmą i na kotły na pelet z certyfikatem. Po co przepłacać dwa razy? Wystarczy poczytać trochę w temacie dotacji na kotły i planów na przyszłość.