331
331
331
330
330
330
305
317
328
305
317
Strefa ekspertów HVACR

Jaki kocioł na pellet wybrać

Witam, stoimi przed decyzją wyboru kotła grzewczego. Zdecydowaliśmy się na ogrzewanie głównie pelletem ale z możliwością spalania ekogroszku. Jest tyle firm sprzedających kotły że cięzko zdecydować się na jakiś konkretny. Jaki byście mi polecili (moc 20kW) ?

Pellet to dobre rozwiązanie.Ja korzystam z D'Alessndro CSI 20kW i nie żałuje zakupu. Automatyczna zapalarka rozpala a sterownik wszystkiego pilnuje. Jak narazie od 4 lat bezawaryjny. Swój kupiłem z firmy gizex i na ich stronie jest dokładny opis.

Spodobał nam się ten kocioł a do tego trafiliśmy na jego promocję. Mógłby Pan opisać troche więcej go ? Jak się spisuje sterownik, czy często trzeba go czyścić, jak ze spalaniem ?

Co do sterownika to szybko można się z nim zaznajomić, bardzo intuicyjny w obsłudze. Ja czyszcze kocioł co pare tygodni i przebiega to dosyć sprawnie - nie trzeba się gimnastykować przy tym. Kocioł ma dwa systemu nadmuchu także wszystko się bardzo ładnie dopala i nie ma strat paliwa.

a gdzie trafiliście na jego promocje ? Ja kilka late temu musiałem troche się wypłacić za niego

w firmie gizex z pleszewa

Jak porównywaliśmy ceny kotłów o podobnych parametrach i wyposażeniu to doszliśmy do wniosku że ten chyba najbardziej się opłaca a do tego sporo osób zachwala go że jest bezawaryjny. A ile Pan zapłacił jak go kupywał ?

W mocy 20kW jest jeszcze do wyboru Granpal 20kW, Smartfire 21kW, Pellas 23kW. Napewno te kotły są tańsze od CSi a zapewniają podobne parametry.

A mógłby Pan podać ceny tych kotłów z jakimi Pan się spotkał ? Może ma Pan jakiegoś tańszego dostawce niż Ci u których ja patrzyłam ceny

Sprawdzałam ceny w internecie bo chciałam sprawdzić czy dystrybutorzy u których patrzyłam ceny nie narzucają za dużej marży i wszystkie kotły są w podobnej cenie tylko smartfire jest troche droższy. Także niewiem skąd ma Pan takie informacje ale prosze o nie wprowadzanie w błąd.

Może kocioł od Zębca serii KPP DUO. Można w nim palić i pelletem i groszkiem. Moi rodzice przymierzają się do wymiany kotła i biorą pod uwagę tą firmę właśnie.

To patrze ze masz niezłe doświadczenie - Twoi rodzice przymierzają się do zakupu ale nawet go nie obsługiwaliście

To normalne jak mieliśmy coś obsługiwać skoro tego czegoś nie mieliśmy. Wybraliśmy kocioł Zębca ponieważ nam taki doradzono i dlatego ja teraz też doradzam.

sprzedawcy i dystrybutorzy rozne rzeczy doradzaja a swoja opinie sie wystawia na wlasnych doswiadczeniach

a nawet sasiad moze mowic ze spisuje sie rewelacyjnie bo glupio mu sie przyznac ze kupil szajs

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.